Ugrás a tartalomra

Mit mondunk majd télen? Áram, te drága!, vagy Áram, te olcsó!

2022.09.23
21:30
2022.09.23
21:53
Forrás
Pannon RTV
Többet vagy kevesebbet kell villanyáramra költenünk idén télen?

A kérdést az indokolja, hogy bár az áram ára emelkedett szeptembertől, októberben egy spórolásösztönző program indul Szerbiában, így aki visszavesz a fogyasztásból, lényeges megtakarításra tehet szert. Ha hajlandók vagyunk visszavenni a kényelmünkből, akár 10 ezer dinárt is spórolhatunk havonta. Legalábbis ezt ígérik az illetékesek.

Pannon RTV

Kemény télre készül Európa. Az orosz-ukrán háború és a szankciók folyományaként kialakult energiaválság miatt gázból, ebből kifolyólag pedig villanyáramból is kevesebb van, ráadásul az árak is felmentek. Az országok sorra hozzák az ajánlásokat, vagy akár a kötelező jellegű intézkedéseket, hogy a lakosságot spórolásra vegyék rá.

Nemrégiben nagy port kavart a hír, miszerint a világ egyik leggazdagabb országában, Svájcban pénzbüntetésre vagy elzárásra is ítélhetnék azt a polgárt, aki nem tartja be a tervezett új energiatakarékossági szabályokat. A terv egyebek mellett azt tartalmazza, hogy az épületeket nem szabad 19 fok fölé fűteni. Németországban ezt a határt 20 fokban határozták meg, emellett számos más intézkedésről is döntöttek: lekapcsolták a műemlékeket világító reflektorokat, a köztéri szökőkutakat, az uszodákban és a sportcsarnokokban pedig már csak hideg vízzel lehet zuhanyozni. Franciaországban 750 eurós büntetést kap az az üzlet, melynek akkor is megy a klímája, ha közben nyitva van az ajtó.

Pannon RTV

Szerbiában sem rózsás a helyzet. A villanygazdaság óriási tartozást halmozott föl, télen az obrenovaci Nikola Tesla erőműben volt komoly meghibásodás, kiderült, hogy nincs elég szén, a kiszáradó folyók miatt nyáron kevesebb vízenergiát sikerült kihasználni, és minderre jön még a világgazdasági helyzet. Az ország ennek ellenére úgy döntött, igyekszik nem a háztartásokon behúzni a hiányt, így egyelőre megúsztuk drasztikus emelés nélkül.

Szeptemberben 6,5 százalékkal drágították az áramot, azt pedig az államfő és az energetikai miniszter is megígérte, hogy nem lesz se további emelés, se áramhiány az előttünk álló télen.

Zorana Mihajlović, energetikai miniszter, Szerbia: „Nem lesz áramkikapcsolás. Ez egyáltalán nem is téma. A téma az, hogy hogyan tudunk takarékoskodni a villanyárammal, hogy minél kevesebbet kelljen fizetnünk a behozatalért. Mert áramot kell importálnunk. Ön 100 milliót említett augusztusra vonatkozóan, de tavaly októbertől mostanáig áram és gáz behozatalára mintegy kétmilliárd eurót költöttünk. Ez azt jelenti, hogy most, a tél kezdetén, októberben, novemberben, decemberben a fogyasztásunk több mint 10, 15, akár 20 százalékát is behozatalból kell fedeznünk. Ez a mostani árakat figyelembe véve több milliárd eurót jelent."

Pannon RTV

Hogy az ország megbirkózzon az irreálisan megugró energiaárakkal, egyrészt komoly hitelekért folyamodott, másrészt igyekszik spórolni a fogyasztáson. Az önkormányzatoknak energiahatékonysági terveket kellett kidolgozniuk, a lakosokat pedig önkéntes spórolásra próbálják rávenni.

Utóbbi, vagyis a lakossági takarékoskodási program lényege, hogy az, akinek sikerül lefaragnia a fogyasztását az előző év azonos hónapjához képest, kedvezményt kap a villanyára árából.

Pannon RTV

Hogy mennyi volt a korábbi fogyasztásunk, a villanyszámla jobb oldalán látható oszlopgrafikon mutatja. A grafikon alatt két összehasonlítás látható: jobbról az, hogy mekkora a fogyasztás az országos átlaghoz képest, míg balról az, hogy hogyan alakul az az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Vagyis a novemberben kiküldött számlán majd összehasonlíthatjuk 2021 és 2022 októberét. Ha idén kevesebbet áramot használtunk, akkor a villanyáram árának 6,5 százalékos emelése ellenére is csökkenhet a számla összege. Hogy mennyivel? Az a háztartás, amely az adott hónapban az egy évvel korábbi energiafelhasználáshoz képest 5 és 20 százalék közötti mennyiséget spórol meg, 15 százalékos kedvezményt kap az összegre. Ha 20 és 30 százalék közötti mennyiséggel kevesebb áramot fogyasztunk, a számla 20 százalékkal lesz alacsonyabb. A 30 százalék fölötti megtakarításra 30 százalékos csökkenés vonatkozik. A döntés októbertől 2023 márciusának végéig lesz érvényben. Ez nem vonatkozik azokra, akiknek az elszámolási időszakban nincs fogyasztásuk.

Pannon RTV

Persze 30 százalékot lefaragni a fogyasztásból nem kis feladat. A sokat szajkózott lámpalekapcsolással és a villanykörték LED-re történő cseréjével lényegi megtakarítást nehéz elérni. Ha valóban spórolni akarunk, érdemes első körben a hőt előállító berendezésekre odafigyelni.

Ezek között első helyen a fűtőtestek vannak, vagyis a hősugárzók, kvarc- és villanykályhák. Aki korábban sokat fűtött ezekkel, de idén visszavesz, vagy mondjuk beüzemel inkább egy fatüzelésű kályhát vagy kandallót, több ezer dinárt is spórolhat a villanyszámlán.

Radovan Stanić, a Szerbiai Villanygazdaság energiaellátással megbízott illetékese: „A százalékok azok számára is érvényesek, akik árammal fűtenek, azzal, hogy az ő számláik természetesen nagyobbak az átlagnál. Vegyünk például egy olyan háztartást, ahol havonta 2000 kWh a fogyasztás, mivel árammal fűtenek. A számla nagyjából 27 ezer dinár. Ha sikerül elérni a 30 százalékos megtakarítást, a kedvezményt is figyelembe véve 55 százalékkal is kisebb lehet a számla, mint korábban."

Pannon RTV

Sokat segíthet, ha jól szigetelt a ház, az esetlegesen szelelő nyílászárókat pedig ajánlott lecserélni, vagy legalábbis egy takarót végigfektetni a párkányon, vagy az ajtó alatt, ezzel is megakadályozva a meleg kiszökését. Spórolhatunk azzal is, ha kevesebb meleg vizet fogyasztunk, vagy ha kevesebbet sütünk-főzünk. A villanysütő főleg karácsony környékén, az ünnepi édességek készítésekor lehet igazi energiavámpír. Aki szeretne megtakarítani, jól teszi, ha a menü kiválasztásánál a sütési idővel és hőfokkal is számol. Szintén hőt állít elő, ezáltal sokat fogyaszt a mosó- és mosogatógép. Érdemes ezeknél minél alacsonyabb hőfokot választani, és csak akkor bekapcsolni a készüléket, amikor teljesen tele van. A modern mosószerek egyébként már alacsony hőfokon is jól oldódnak, a színfogó kendők pedig abban segíthetnek, hogy egyszerre mossuk ki a fehér és tarka ruháinkat. A ruhaszárító gép használatát is érdemes csökkenteni, ehelyett a szabadban, vagy benti állványon teregetni.

Pannon RTV

Energiaválság ide vagy oda, az nem baj, ha egy kicsit odafigyelünk az észszerű fogyasztásra. Nem csak a pénztárcánk és az államkassza, hanem talán a bolygó is hálás lesz érte. Az azonban nagy kérdés, meddig tart majd ez a lendület. Tényleg megfontoltabb felhasználók leszünk, vagy ezzel is úgy járunk, mint a covid alatt a rendszeres kézmosással, melyről abban a pillanatban megfeledkeztünk, ahogy lecsillapodott a járvány.

áram
drágulás
kedvezmény
takarékoskodás
spórolás
energiaválság
elektromos energia
villanyáram

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.