Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Monográfia jelenik meg Felsőhegy értékeiről

2018.02.15
10:58
2018.02.15
17:38
Forrás
Pannon RTV
A történeti jellegű szövegekben a falu gazdaságáról is szó esik majd.

Rendszerezni akarják a Felsőhegyről végzett kutatási eredményeket, ennek kapcsán tartottak megbeszélést tegnap a helyi könyvtárban. Az önkéntes kutatómunka során a helyi értékeket tárták fel és összegezték. Felsőhegy monográfiáját várhatóan Fodor István szerkeszti majd, de a megbeszélésen részt vettek a kutatómunkát folytató tagok is.     

A kutatók a kérdőívezés mellet levéltári dokumentumokra is támaszkodtak az adatgyűjtés során. Elmondásuk szerint nagyon fontos Felsőhegy múltjának és jelenének feltérképezése, mert nem valószínű, hogy a jövőben bárki foglalkozna ezzel. Hanák István: „Talán legjobban azért fontos, mert ami ma valóság, holnap már történelem, és ha ezt nem csináljuk meg, akkor nagyon gyorsan el fog tűnni. Így valamennyire a múltba is vissza tudunk lépni, hogy kicsit feltérképezzük, amennyire van lehetőségünk.”

Pannon RTV

A történeti jellegű szövegekben a falu gazdaságáról is szó esik majd. Jovanović Zsuzsanna a felsőhegyi gombatermesztőkkel foglalkozik, hiszen elmondása szerint ennek nagy hagyománya van a településen.

Jovanović Zsuzsanna: „Régóta foglalkoznak gombatermesztéssel, először komposztot gyártottak a falunkban, utána pedig több család is foglalkozott gombatermeléssel, de manapság csak páran maradtunk a faluban, mint gombatermelők.”

Pannon RTV

A készülő monografikus anyag leginkább a felsőhegyi épületekre és emberekre fókuszál. A falubeliek jelenkori és múltbéli helyzetéről egyaránt szó esik majd a szövegben. Fodor István, nyugalmazott igazgató, Történelmi Levéltár, Zenta: „Két évvel ezelőtt kezdtük, és ez valójában nem monográfia, hanem visszanézés a múltba, és egy kis helytörténet, helyismeret. Kérdőíves módszerrel láttunk a munkához, és feltérképeztük a falu épületállományát, annak állapotát, de elsősorban a lakosságát. Tehát a szándékunk az, hogy egy-egy háznak a lakóját összekössük magával az épülettel, illetve azokkal, akik korábban éltek abban az épületben.”

A Felsőhegy történetével és jelenkori helyzetével foglalkozó munka vélhetően részletekben jelenik majd meg. Később, amennyiben lehetőség nyílik rá, kötet formájában is napvilágot láthat.

monográfia
Felsőhegy

Most

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.