Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Mostantól a Moderna vakcináját is alkalmazhatják a EU-ban

2021.01.06
14:03
2021.01.06
17:36
Forrás
hvg.hu
Megkapta az amerikai Moderna az uniós gyógyszerügynökség engedélyét, ezzel a Pfizer-BioNtech után a második koronavírus elleni oltóanyagot is használni lehet az Európai Unióban.

A Moderna mRNA-1273 néven ismert vakcinája egyéves feltételes alkalmazásához a pozitív ajánlást ma adta meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség, az Európai Bizottság pedig szintén ma feltételes forgalombahozatali engedélyt adott az oltóanyagnak.

A vizsgálaton összesen mintegy 30 ezer ember vett részt, akiknek fele hatóanyagot, fele pedig placebót kapott. A vizsgálat 94,1 százalékos hatékonyságot mutatott azoknál az embereknél, akik hatóanyagot kaptak.

Az oltást két dózisban, 28 nap eltéréssel, karba kell beadni. A Moderna vakcinájának egyik előnye, hogy elég mínusz 20 fokon tárolni, ami nagyban megkönnyíti a szállítást és az oltást.

Az amerikai Moderna vakcináját eddig három országban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben engedélyezték. Az amerikai cég ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer, oltóanyaguk a legmodernebb mRNS technológiára épül: lipid nanorészecskékkel történő bevitelt követően a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtjeinkkel. Az mRNS kutatásokat kollégájával közösen a magyar tudós, Karikó Katalin végezte el még a 2000-es években.

A cég 2021-ben 1 milliárd adagot tervez legyártani az oltóanyagból. Az Európai Bizottság a Moderna vakcinájából 80 millió adagot kötött le novemberben, opcióval egy újabb 80 milliós megrendelésre, ezt osztják majd szét lakosságarányosan a tagállamok között. Összehasonlításképp: a Pfizerből Brüsszel eddig 300 milliót rendelt, és további 100 millióról is folynak tárgyalások.

Moderna
vakcina
koronavírus
oltóanyag
EU
Európai Unió

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű