Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Motiváció, online tanmenet, magyar nyelvű oktatás a szórványban

2022.02.05
12:21
2022.02.05
16:40
Forrás
Pannon RTV
Ezek voltak a 14. Közoktatási Konferencia témái, amelyet Palicson szervezett meg az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete. A rendezvényt hetven pedagógus részvételével tartották.

Mivel lehet motiválni a kezdő és tapasztalt pedagógusokat? Melyek azok az eszközök, amelyekkel a pedagógusok izgalmassá tehetik az órákat, felkelthetik a diákok érdeklődősét? Vass Vilmos magyar-történelem-pedagógia szakos tanár, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense szerint elsősorban gondolkodtatni kell.

"Nagyon sok pedagógus úgy gondolja, hogy a külső motiváció a legfontosabb, az osztályzatok, a piros pontok. Kétségkívül ebben van valami, ám az utóbbi hatvan év kutatásai azt bizonyítják, hogy a belső motivációnak hihetetlen nagy hozzáadott értéke van a pedagógiai fejlesztésekhez. Röviden fogalmazva, amennyiben a diák nem veszi észre, hogy én magam motivált vagyok a tanítás során, akkor nagyon nehéz bármilyen minőségi munkáról beszélni."

A konferencián Setényi János oktatáskutató online előadásán az internetes oktatás hatásairól is szó esett. Potrebić‒Tőzsér Gabriella, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója az egész napos, azaz az egyváltásos iskola koncepciójáról és mindennapjairól számolt be.

"Az egyváltásos oktatás mellett diákszövetkezetünk is van, azaz diáknyomdát működtetünk, és ezzel valahogy felvirágoztattuk az iskolát és igyekszünk felkészíteni a gyerekeket a XXI. századra. Egy korszerű, a tradícióra épülő, a jövő iskoláját próbáljuk kialakítani."

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola igazgatója, Vidrács Krisztina pedig a szórványban zajló magyar nyelvű oktatás kihívásokkal teli, de rendkívül fontos témáját járta körbe. De Negri Ibolya, az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, a végső cél az, hogy a konferencia alkalmával megszerzett tapasztalatot és ötleteket beépítsék a napi munkájukba, közösen tanuljanak és fejlődjenek.

"Az oktatásban is nagy változásokra került sor, kihívásokra, és ezeknek a kihívásoknak meg kell felelni és megtalálni a megoldásokat a kihívásokra. Így hát a pedagógusok, az intézményvezetők, a pedagógusok számára nagy feladat ez. Tulajdonképpen ezt boncolgatjuk a konferencia keretein belül is."

A 14. Közoktatási Konferencián hetven pedagógus vett részt. Az előadások előtt beszámoltak az Észak-Bácskai Pedagógusok Egyesülete és a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elmúlt éveinek eredményeiről is.

oktatás
szórvány
motiváció
Palics

Most

08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű