Ugrás a tartalomra

Motiváló tanulás a digitális korban

2022.01.21
12:50
2022.01.21
15:43
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági oktatásban is megjelent az igény a digitális eszközök aktívabb használatára mind a diákok, mind a tanárok, sőt, egyre inkább a szülők oldaláról is.

Az eszközellátottság az utóbbi években számos intézményben sokat javult az iskolák által önerőből vásárolt, pályázati úton elnyert eszközök, vagy akár a diákok saját eszközeinek mozgósíthatósága révén.

Ebben a digitalizációs kihívásokkal teli világban sokkal inkább felvértezett tudású, versenyképes munkaerővé válnak a mai fiatalok, hiszen az általános iskolák alsó osztályában már megkezdődik az efféle oktatás. Valljuk be, pár évvel ezelőtt még nem volt ez így. Ma már a fiatalok előszeretettel és ügyesebben kezelik a különböző kütyüket.

A második osztályos Jasztrebinác Zsanett kihívásként éli meg a számítógép kezelését, amelyet olyan ügyesen használ, hogy már most kiforrott véleménye van arról, hogy a jövőben ezzel szeretne foglalkozni: „Anyukám is ezt tanítja a diákjainak, és nekem nagyon tetszik ez a tantárgy, meg szeretem is használni. Nagyon érdekes dolgokat lehet vele csinálni, amit én nagyon szeretek.”

A nyolcadikos fiatalok az internet veszélyeire felhívó projektmunkán dolgoznak jelenleg informatikatanárukkal, Világos Kornéllal. Szerinte nagyon fontos, hogy az informatikai ismeretekkel minél előbb találkozzanak a fiatalok, hiszen ekkor még inkább fogékonyak az alapok elsajátítására: „Nagyon fontos, hogy a programozást tanulják, több szempontból is. Nem lesz mindenkiből programozó, ez rendjén is van, viszont a programozás egyfajta logikus gondolkodást tanít a gyerekeknek. A program elkészítéséhez nagyon fontos bizonyos logikai lépéseket megtenni és ez a logikus gondolkodás tanításának egyik legjobb módszere.”

Az okos eszközök bevonása az oktatásban előnyt jelent a diákoknak, hiszen munkájukról azonnali visszajelzést kaphatnak, interaktívabbá, játékosabbá válnak így a tanórák, ami a stressz leküzdésben is sokat jelent a gyermekeknek- mondta az adai iskola pszichológusa, Dragin Anasztázia: „Úgy érzem, hogy elég jól magukra vannak hagyva a gyerekek otthon a számítógéppel, telefonnal és éppen ezért is, hogy a tanító egy szervezett formában foglalkozik a gyerekekkel.”

Az általános iskolai informatika oktatás önbizalmat ad a diákoknak a továbbtanulás szempontjából, ezáltal kitartóbbá válnak a tanulás területén - tette hozzá a pszichológus.

digitalizáció
iskola
számítástechnika
Cseh Károly Általános Iskola

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.
13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.