Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Nagy az érdeklődés az influenza elleni védőoltásra

2022.12.27
17:34
2022.12.27
18:10
Forrás
Pannon RTV
A klasszikus világjárványok kórokozói közül az influenzavírusok A és B típusai maradtak azok, amelyek változatlanul évről évre a legnagyobb számú megbetegedést okozzák. Idényük az őszi-téli időszak.

Az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan cseppfertőzéssel terjednek. A megelőzés hatékony módja az időben megkapott védőoltás.

Az influenza kezdeti tünetei: magas láz, erős levertség és izomfájdalom. Gyakran lépnek fel szövődmények: hörgőhurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben szenvedőknél, illetve az időseknél. A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes is lehet: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét. A személyes higiénia, a távolságtartás és a maszkviselés mellett a megelőzés hatékony módja a védőoltás.

Branislava Brajović, Újvidék: „Szükségem van rá, mert aortabillentyű műtétem volt, és az orvos tanácsára minden évben megkapom."

Az újvidéki egészségházban nagy volt az érdeklődés az influenza elleni védőoltásra. Több mint 15 ezer adagot osztottak ki, de még mindig várják a jelentkezőket. A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával jelentkeznek. A hidegrázás a betegség kezdeti tünete lehet. Gyakori a láz és az erős fejfájás is.

Dr. Mirjana Kolundžić, osztályvezető általános orvos, Újvidéki Egészségház: „A betegek leggyakrabban gyengeségre, rossz közérzetre, lázra, izomfájdalomra, könnyező szemre, tüsszögésre, torokfájásra panaszkodnak. Ha a betegség az alsó légutakra is átterjed, akkor tüdőgyulladás is kialakul, ami nagyon bonyolult lehet, és további kezeléseket igényel."

Az oltás többek között krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, egészségügyi intézményekben dolgozóknak ajánlott. Az oltás felvételére először a háziorvosánál kell jelentkezni.

influenza
védőoltás
Újvidéki Egészségház

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.

Népszerű