Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Nagy csapatokban

2022.10.02
12:20
2022.10.02
16:26
Forrás
Pannon RTV
Szabadka szinte minden részén migránscsoportokkal találkozni. Az illegális bevándorlók nemcsak az erdős területeket, hanem a központot és a külvárosi részeket is nagy csapatokban járják.
Pannon RTV/Payeta Maurice

A helyiek nem szívesen mennek ki az utcára, a gyerekeket pedig nem merik egyedül iskolába engedni - mesélték stábunknak.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Éjszaka és délelőtt a Szabadka környéki erdőkben, a délutáni órákban pedig a város szinte minden szegletén vannak illegális bevándorlók. A mintegy hét éve tartó migrációs hullám során most vannak a legtöbben Szabadkán a helyiek szerint. A lövöldözés, a migránscsoportok közötti leszámolás beépül a mindennapokba, a helyeik pedig egyre jobban félnek - mondják a makkhetesiek.

Babić Nikola: „Tudom, hogy lövöldöztek tegnap is az erdőben, nem tudom, mi történt. Tegnap kivonult ide a rendőrség, fogalmam sincs mi történhetett. Én kicsit távolabb lakom innen. A házam előtt is vonulnak, vagy ötvenen.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Mejes Katalin egy, az erdőhöz közeli kis utcában lakik. Mint mondja, ott kevés migránst látni, néhány utcával odébb azonban minden nap óriási tömegekben vonulnak a bevándorlók. A helyeik délutántól ki sem mozdulnak házaikból – mondja: Nem itt lakom, hanem a kis utcában. Ott is vannak, de ami itt van az sok. Itt a kisgyerekeket nem lehet kiengedni, nem lehet egyedül engedni az iskolába. És senki nem tesz semmit, vagy nem akarnak, vagy nem tudom mi van.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A szabadkai befogadóközpontban nagyjából háromszor többen vannak, mint ahány férőhely van. Sokan az udvarban felállított sátraikban húzzák meg magukat. Az egyik migráns elmondta, ő napközben itt tartózkodik, az éjszakát azonban inkább az erdőben tölti, nincs megelégedve a befogadóközpontban kapott ellátással: Törökországon és Bulgárián keresztül jöttem Szerbiába. Két hónapja vagyok itt. Te is láthatod, hogy ez a hely nem való alvásra, evésre.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az eddig megszokott helyeken, mint a városközpont, vagy a bevásárlóközpontok környéke mellett, most már szinte Szabadka bármely pontján lehet migránscsoportokat látni. A belváros, a külváros, és az erdős területek is tele vannak illegális bevándorlókkal és a maguk után hagyott szeméttel.

Szabadka
migráns
migránsok

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű