Ugrás a tartalomra
pixabay/engin_akyurt

Nagy fenyegetést jelent a veszélyeztetett fajokra az amerikai vizek műanyag-szennyezettsége

2020.11.24
18:26
2020.11.24
18:38
Forrás
www.elobolygonk.hu
Az elmúlt egy évtizedben 40 fajba tartozó több mint 1800 olyan tengeri állatról készült feljegyzés, amely életét veszélyeztető módon került kapcsolatba műanyaghulladékkal az Egyesült Államok partvonala mentén.

A szakemberek szerint az a néhány eset, amely nagy médiavisszhangot kapott, például a bálna, amely 40 kilogramm műanyaghulladékkal a gyomrában vetődött partra tavaly, csak a jéghegy csúcsa, és a valódi számok sokkal magasabbak. A The Guardian című brit napilap online kiadása szerint az állatok véletlenül nyelik le a vízben lebegő műanyagdarabokat, miközben táplálkoznak vagy épp ennivalónak nézik a hulladékokat: műanyag zacskókat, léggömböket, horgászzsinórokat, műanyag fóliákat és élelmiszer-csomagolásokat nyelnek le a leggyakrabban, ami belső sérüléseket okozhat számukra, vagy nehezítheti a táplálkozásukat. Az egyéb műanyaghulladékok a nyakuk és az úszóik köré tekeredhetnek, mély sebeket okozva vagy nehezítve a mozgásukat.

A jelentés szerint a műanyagszemétbe gabalyodott vagy műanyagdarabokat lenyelt állatok 88 százaléka a fenyegetett vagy veszélyeztetett fajok közé tartozik az Egyesült Államokban.

környezetvédelem
műanyag
szennyezett víz

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.