Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Nagy a nyomás az újvidéki covid-ambulanciákon is

2022.01.18
13:40
2022.01.18
16:37
Forrás
Pannon RTV
Naponta mintegy félezer személyt tesztelnek a városban. Az aktív koronavírusos esetek száma pedig 9 ezer köré tehető.

Habár többnyire enyhébb lefolyású tünetekről van szó, nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma is. A mišeluki kórházban megközelítőleg 200 koronavírusos beteg fekszik.

Pannon RTV/Juhász Géza

Újvidéken 400 és 600 között mozog a napi új fertőzöttek száma. Az év eleje óta az újtelepi covid-rendelőbe egyre többen jelentkeznek tesztelésre, ami igencsak leterheli a rendszert. Az orvosok felhívják a lakosság figyelmét, hogy ha fertőzésre gyanakszanak, ha lehet, várjanak két-három napot az első vizsgálat előtt.

A tesztelésre jelentkezők nagy száma miatt pedig olykor hosszabb sorok alakulnak ki. Így volt ez kedden is.

„Már reggel fél 6 óta tömeg és nagy sor volt itt. Az emberek egymás hegyén-hátán álltak. Nem volt esély. Főleg mikor bementek, akkor nem volt semmi esély, hogy bárki is legalább 20 centiméter távolságot tartson, nem pedig másfél vagy két métert, amennyi ajánlott. Tehát mindenki egymás hegyén-hátán van. Itt most aki negatív, mint én, reménykedünk, kérjük Istent, hogy a jövő héten ne legyünk pozitívak, aminek nagyon kicsi az esélye” - mondta az egyik várakozó.

Pannon RTV/Juhász Géza

A kávézókban, szórakozóhelyeken, tömegközlekedésben is észrevehető a fegyelem csökkenése, ami a járványügyi előírások betartását illeti.

„Amerre én mozgok, például az utcán, kevesen hordanak maszkot. Épp most én sem, de van a zsebemben. A piacon ugyancsak kevesen, az autóbuszon pedig elég sokan nem hordanak. Úgy vettem észre, hogy főleg a fiatalok, de idősebbek is vannak, akik nem hordanak maszkot. Talán úgy gondolják, hogy ők nem kaphatják el” - nyilatkozta az egyik férfi.

Legyen delta, omikron vagy bármilyen variáns, vagy akár csak sima influenza, önmagunkat és másokat továbbra is ugyanúgy tudjuk védeni - mondta egy másik járókelő.

„Jelenleg, mint láthatják, két maszkot viselek. Azzal védem magam, hogy kerülöm az embereket általában, főleg azokat, akik nem viselnek maszkot. Fertőtlenítem a kezeimet, most is van nálam nedves zsebkendő. Úgy általában senki sem óvja magát annyira, mint régebben, de azért mindig van egy kis megelőzés.”

A fertőzöttek többsége 20 és 39 év között van, és nagy részük oltatlan. A vizsgálatra jelentkezők nagy száma miatt az újvidéki rendelőben 9-ről 12-re emelték az orvosi csapatok számát.

Újvidék
Covid
koronavírus

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.