Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nagy siker Szerbiának a saját gyártású vakcina

2021.06.03
21:01
2021.06.03
21:22
Forrás
Pannon RTV
Folyamatos az oltakozás Szabadkán, a legtöbben a kínai védőoltást szeretnék felvenni - mondta a Közügyekben dr. Bohucki Nebojsa járványügyi szakorvos.

Jelenleg hiány van a Szputnyik V vakcinából, ezt pótolja majd a szerbiai gyártású szállítmány, amelyet holnap kezdenek gyártani a belgrádi Torlak Intézetben. Az első, beadásra kész dózisok 10 nap múlva várhatók. Szabadka Város területén a lakosság mintegy 40%-a vette fel valamelyik védőoltás legalább első adagját - tette hozzá a szakember. Beszélt arról is, mit jelent az, hogy saját gyártású vakcina lesz Szerbiában: „Ez nagy sikert jelent elsősorban. A Torlak régóta készít már védőoltásokat, a volt Jugoszláviában híres volt a különböző védőoltásairól, aztán jött a krízis az országban, a háború. Nagyon jó, hogy ma megint tudunk gyártani. Ez egy vektor védőoltás, ami modern technológia, nagyon hasonlít az AstraZenecához, tehát vírust használunk, amelybe betettek egy gént. Ha valaki megkapja ezt az élő védőoltást, lesznek antitestjei és sejtimmunitást is szerez.”

Dr. Bohucki Nebojsa
vakcina
Szputnyik V

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.