Ugrás a tartalomra
Jelzőrendszer riasztása
Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskereken és Muzslyán gombnyomásra érkezik a segítség az idősekhez

2018-04-04
17:55
2018-04-05
17:24
Forrás
Pannon RTV
A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás célja az, hogy fokozza a biztonságérzetét a többnyire egyedül élő személyeknek.
Törődj velünk! - plakát

A kutatások azt bizonyítják, hogy az idősek mentális és egészségi állapota akkor marad a legtovább jó állapotban, ha saját otthonukban tölthetik utolsó éveiket. A muzslyai Zombori Mariska egyedül él, de nem akar az idősek otthonába költözni. Egyike annak a húsz nagybecskereki és muzslyai idős személynek, akik számára elérhető a jelzőrendszeres házi segélynyújtás. „Egyedül maradtam. Nagyon nehéz. A jelzőrendszer viszont nagyon sokat segít énnekem. Nagyon jó. Éjjel is hívhatok segítséget, amikor nincs rendben a vérnyomásom.”

Idősek

A technikai eszköznek köszönhetően krízishelyzetben bármikor segítséget kérhetnek. Elég megnyomni a piros gombot és máris érkezik a segítség.

Jelzőrendszer

Visnyei Anna, Nagybecskerek: „Otthon mindig a kezemen van, mert az jár az eszemben, hogy felbukok. Ezt a kilencven évet cipelni kell...”

A jelzőrendszer

Égető Mária, Nagybecskerek: „Igaz, hogy már háromszor véletlenül riasztottam, de jól esett, hogy visszahívtak. Meggyőződtem, hogy tényleg biztonságot nyújt a rendszer.”

Riasztás a Caritas irodájában

Maga a technikai felszerelés még nem elegendő. A nagybecskereki Caritas négy nővére 24 órás ügyeletet vállalva riasztás esetén kész bármelyik pillanatban segítséget nyújtani. Palatinus Likár Karolina, nővér, Nagybecskereki Püspökségi Caritas Szeretetszolgálata: „Általában magas vérnyomás vagy nyakmerevedés miatt hívtak bennünket, de olyan is volt, hogy a néni nagyon megijedt és inkább nyugtatásra volt szüksége. Nemrégiben azonban volt egy kicsit komolyabb eset is, amikor a néni elesett és épp a béna lábát törte el.”

Caritas iroda

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas - a már működő házi gondozási szolgálat mellé - 2016-ban indította el a jelzőrendszeres házi segélynyújtást, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai, illetve a Magyar Kormány pénzügyi támogatásának köszönhetően. Halmai Tibor, igazgató, a Nagybecskereki Püspökségi Caritas Szeretetszolgálata: „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakemberei képezték ki a mi ápolónővéreinket. Két év tapasztalat után most már nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy létjogosultságot nyert ez a fajta szolgáltatás és szükség van rá.”

Idős kezek

A jelzőrendszeres házi segélynyújtás számos EU-s ország, köztük Magyarország szociális ellátórendszerének is szerves részét képezi. A Nagybecskereki Püspökségi Caritas erre a célra az idén részesül először önkormányzati támogatásban.

Nagybecskerek
Muzslya
jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
idősek

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.