Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskereken folytatódott az MNT felsőoktatási tájékoztató körútja

2019-04-06
11:36
2019-04-06
18:38
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskereken folytatódott tegnap este a Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium felsőoktatási tájékoztató körútja.

Három helyi középiskolában tartottak szülői értekezletet a harmadikos diákok és szüleik részére: az egészségügyi és a közgazdasági középiskolákban, valamint a gimnáziumban.

Közép- és Dél-Bánát területén csak Nagybecskereken vannak magyar tannyelvű középiskolai osztályok. A vidéken élő magyar fiatalok és szüleik számára ezért fontos, hogy megismerjék a hozzájuk területileg legközelebb eső felsőoktatási továbbtanulási lehetőségeket.

Molnár Attila, tag, MNT (Magyar Összefogás): „Nagyon sok tehetséges gyerek van itt Közép-Bánátban meg Dél-Bánátban. Ez az ösztöndíjprogram, amit a Magyar Nemzeti Tanács biztosít a gyerekeknek meg a szülőknek, ugyanúgy a kollégiumi rendszer, vagyis az Európa Kollégium szintén nagy segítség a szülőknek is, meg a gyerekeknek is, hogy tovább tanuljanak.”

Nagybecskereken zömében bánáti fiatalok tanulnak, de az utóbbi években Bácskából is érkeznek ide magyar középiskolások. A legközelebbi továbbtanulási lehetőség Újvidéken van.

Maráci Nikoletta, nagybecskereki középiskolás, Törökbecse: „Nagyon tetszik az Újvidéki Egyetem és az Európa Kollégium is. És az orvosi egyetemen akarok majd továbbtanulni.”

Az Egészségügyi Középiskolában megtartott szülői értekezleten is nagy volt az érdeklődés.

Csillag Anita, nagybecskereki középiskolás, Mohol: „Elgondolkoztam ezeken a lehetőségeken, hiszen jó feltételek mellett, jó lehetőséget adnak, mint például az ösztöndíjat és az Európa Kollégiumban is vannak szakkirándulások, valamint különböző szakkörök, amelyekkel könnyedén tovább tudok tanulni, és ha arra az elhatározásra jutok, hogy tovább tanulok, akkor igen, élni fogok ezekkel a lehetőségekkel.”

Az Európa Kollégiumban a megfelelő lakhatási és tanulási lehetőségek mellett közösségi élet is van - hangzott el az eseményen.

Danyi Zsuzsanna, vezető-nevelőtanár, Európa Kollégium, Újvidék: „Bánáti gyerekeink vannak ám. És mi ennek nagyon örülünk. Az a tapasztalatunk, hogy talán a bánáti gyerekek bátrabban beszélik a szerb nyelvet és ebből kifolyólag jelen is vannak az Európa Kollégiumban. Az egyetemi tanulmányaik során szépen haladnak.”

Legközelebb hétfőn, április nyolcadikán, 17 órai kezdettel Óbecsén, a helyi gimnáziumban tartanak szülői értekezletet a Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium képviselői.

Magyar Nemzeti Tanács
felsőoktatási tájékoztató
Nagybecskerek
Európa Kollégium

Most

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.