Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskereken folytatódott az MNT felsőoktatási tájékoztató körútja

2019-04-06
11:36
2019-04-06
18:38
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskereken folytatódott tegnap este a Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium felsőoktatási tájékoztató körútja.

Három helyi középiskolában tartottak szülői értekezletet a harmadikos diákok és szüleik részére: az egészségügyi és a közgazdasági középiskolákban, valamint a gimnáziumban.

Közép- és Dél-Bánát területén csak Nagybecskereken vannak magyar tannyelvű középiskolai osztályok. A vidéken élő magyar fiatalok és szüleik számára ezért fontos, hogy megismerjék a hozzájuk területileg legközelebb eső felsőoktatási továbbtanulási lehetőségeket.

Molnár Attila, tag, MNT (Magyar Összefogás): „Nagyon sok tehetséges gyerek van itt Közép-Bánátban meg Dél-Bánátban. Ez az ösztöndíjprogram, amit a Magyar Nemzeti Tanács biztosít a gyerekeknek meg a szülőknek, ugyanúgy a kollégiumi rendszer, vagyis az Európa Kollégium szintén nagy segítség a szülőknek is, meg a gyerekeknek is, hogy tovább tanuljanak.”

Nagybecskereken zömében bánáti fiatalok tanulnak, de az utóbbi években Bácskából is érkeznek ide magyar középiskolások. A legközelebbi továbbtanulási lehetőség Újvidéken van.

Maráci Nikoletta, nagybecskereki középiskolás, Törökbecse: „Nagyon tetszik az Újvidéki Egyetem és az Európa Kollégium is. És az orvosi egyetemen akarok majd továbbtanulni.”

Az Egészségügyi Középiskolában megtartott szülői értekezleten is nagy volt az érdeklődés.

Csillag Anita, nagybecskereki középiskolás, Mohol: „Elgondolkoztam ezeken a lehetőségeken, hiszen jó feltételek mellett, jó lehetőséget adnak, mint például az ösztöndíjat és az Európa Kollégiumban is vannak szakkirándulások, valamint különböző szakkörök, amelyekkel könnyedén tovább tudok tanulni, és ha arra az elhatározásra jutok, hogy tovább tanulok, akkor igen, élni fogok ezekkel a lehetőségekkel.”

Az Európa Kollégiumban a megfelelő lakhatási és tanulási lehetőségek mellett közösségi élet is van - hangzott el az eseményen.

Danyi Zsuzsanna, vezető-nevelőtanár, Európa Kollégium, Újvidék: „Bánáti gyerekeink vannak ám. És mi ennek nagyon örülünk. Az a tapasztalatunk, hogy talán a bánáti gyerekek bátrabban beszélik a szerb nyelvet és ebből kifolyólag jelen is vannak az Európa Kollégiumban. Az egyetemi tanulmányaik során szépen haladnak.”

Legközelebb hétfőn, április nyolcadikán, 17 órai kezdettel Óbecsén, a helyi gimnáziumban tartanak szülői értekezletet a Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium képviselői.

Magyar Nemzeti Tanács
felsőoktatási tájékoztató
Nagybecskerek
Európa Kollégium

Most

22:43

Enyhítések kezdődnek Angliában

A brit kormány tájékoztatása szerint fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, edzőtermek, uszodák és szépségszalonok.
20:44, Frissítve: 20:53

Békés tüntetés volt Szabadkán

Egy közösségi oldalon megjelent felhívásra nagyjából száz szabadkai polgár csatlakozott a belgrádi tüntetésekhez csütörtökön este az észak-bácskai városban.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.