Ugrás a tartalomra
Nagybecskerek, konzuli fogadónap
Pannon RTV

Nagybecskereken több mint kétezren kérvényezték a magyar állampolgárságot

2017-10-10
18:56
2017-10-10
21:28
Forrás
Pannon RTV
Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kihelyezett fogadónapot tartott Nagybecskereken. A visszahonosítás iránt továbbra is nagy az érdeklődés, ma 85-en kérelmezték a magyar állampolgárságot.

A Petőfi MME székházában várták a helyieket. Itt eddig már több mint kétezren nyújtották be a honosítási kérelmüket. Sok fiatal külföldi munkavállalás miatt igényli a magyar állampolgárságot. Az idősebbek esetében nem ez a fő szempont. Lakatos Mária, Nagybecskerek: „Sűrűn járunk Magyarországra, szeretünk nyaralni a családdal. Egyszerűen úgy érzem, hogy arra is van szükség. Magyarok vagyunk és a szüleim miatt legjobban. Nem számítunk ott dolgozni vagy kiköltözni Magyarországra.”

Az eljárással kapcsolatban az érdeklődők a nagybecskereki CMH iroda munkatársaitól kaphatnak bővebb felvilágosítás. Mészáros Babinszki Erika, munkatárs, CMH-iroda, Nagybecskerek: „21. alkalommal szerveztük a kihelyezett konzuli fogadónapot Nagybecskereken, immár harmadik alkalommal ebben az évben. A következő konzuli napot 2018 februárjára tervezzük, és már holnaptól fogadjuk az új kérelmeket.”

Nagybecskerek, konzuli fogadónap

A magyar nyelv megfelelő szintű ismerete továbbra is az ellenőrzések egyik központi eleme. Az a tapasztalat, hogy a kérvényezők mintegy tíz százaléka nem rendelkezik kellő nyelvtudással.

Czikajló Gergely, konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „Örömünkre szolgál, hogy ennyien beadták kérelmüket és még mindig sokan érdeklődnek a magyar állampolgárság megszerzése iránt. Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon jövő tavasszal országgyűlési választások lesznek, ahol a választópolgárok a pártokra tudnak majd szavazni. Ehhez viszont előzetes regisztráció szükséges. Úgyhogy minden magyar állampolgárt kérünk, hogyha választójogával élni kíván, akkor a szabadkai főkonzulátuson regisztráljon.”

Nagybecskerek, konzuli fogadónap

Az illetékesek elmondták, a személyi igazolványok kiadása terén a szabadkai főkonzulátus eléggé túlterhelt, és csak 2018 februárjára tudnak időpontot adni. Ezért arra kérik az állampolgárokat, hogy amennyiben van rá lehetőségük, kérvényeiket a magyarországi kormányhivatalokban nyújtsák be.

Nagybecskerek
konzuli fogadónap

Most

20:12, Frissítve: 20:24

Adventi vendégeskedés a tordai időseknél

Az adventi időszakban különösképpen odafigyelünk az egyedül élőkre és az idősekre. Ennek szép példája a bánáti Torda, ahol karácsony táján a gyerekek meglátogatják a falu legidősebb lakosait.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.