Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki bútorgyár története

2021.11.13
09:52
2021.11.13
15:54
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 160. évfordulóját ünnepelhetné idén a nagybecskereki bútorgyár, amelyet annak idején Bencze Antal kárpitosmester alapított. A Bega-menti városnak azonban már két évtizede nincs bútorgyára.

A jubileumra tegnap, a Népmúzeumban megnyitott kiállításon emlékeztek, amelynek a szerzője Dejan Vorgić művészettörténész.

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki bútorgyárat 1861-ben Bencze Antal és Fia néven alapították. Hetvenöt évvel ezelőtt elvették a családtól. Az államosítás után Žarko Zrenjanin bútorgyárként dolgozott a századfordulóig. A becskereki bútorgyártás 142 évéről szabadalmak, díjak, megsárgult fényképek, számlák és ma is használatban levő bútordarabok tanúskodnak.

Dejan Vorgić művészettörténész, a Nagybecskereki Népmúzeum kurátora: „Bencze Antal bútorgyára, amelyet 1861-ben alapítottak, valószínűleg a legöregebb és a leghosszabb ideig - egészen 2003-ig - folyamatosan működő bútorgyár a mai Szerbia területén, de az akkori Magyarországon is. Azt is ki kell hangsúlyozni, hogy ez nem egy egyszerű bútorgyár, hanem műbútorgyár volt.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A bútorgyár Gimnázium utca és a Bega folyó közötti udvarában Sava Mađarov negyven évig műszerészként dolgozott. Sokszor betért a bútorgyár munkacsarnokaiba.

„Szép emlékeim vannak erről az időszakról. Emlékszem Bencze úr gyárának üzemrészlegeire a Bega partján. Kiváló asztalosmesterek dolgoztak benne, akik új termékeket gyártottak, de meg is javították a régi bútorokat, amelyeket ők gyártottak.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A tudást és a tapasztalatot a világ minden tájáról gyűjtötték. Nem véletlen, hogy a város polgármesterének irodájában még ma is van a régi bútorokból. A bútorgyár hozzájárult a vidék iparművészetének fejlődéséhez is.

Dejan Vorgić művészettörténész elmondta: „Volt olyan példa, hogy csehországi bútorgyárból érkezett Becskerekre egy család, hogy itt dolgozzon, és elkezdték a faredőnyök készítését. Vagy például, hogy a németországi Stuttgartból érkeztek ide segédek, az ott tanuló Bencze Zoltánnal, hogy aztán itt alkalmazzák a legkorszerűbb irányzatokat.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kiállítást a következő egy hónapban lehet megtekinteni. Szerzőjének a munkájában segített a Németországban élő Bencze Tibor, a Bencze Antal és Fia bútorgyár örököse.

Nagybecskerek
bútorgyár
megemlékezés

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű