Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki szórványban büszkén vállalják magyarságukat

2019.06.08
19:49
2019.06.08
20:37
Forrás
Pannon RTV
Temerin után Nagybecskereken ajándékozták meg a magyar családokat. A Közénk tartozol! program ajándékcsomagjait és a babacsomagokat adták át a bánáti szórványban élő 28 magyar családnak.
Pannon RTV/Lukács Attila

A Közénk tartozol! program azokat a szórványmagyar vidéken élő kisgyermekes külhoni magyar családokat szólítja meg, akiknek gyermeke 2018-ban született, és arra szeretné őket bátorítani, hogy büszkén vállalják nemzeti identitásukat, gyermekeiket a magyar oktatás és kultúra színes és gazdag keretei között neveljék fel, erősítve bennük a nemzeti identitás és összetartozás tudatát. 

Pannon RTV/Lukács Attila

A Nagybecskerek környéki szórványban büszkén vállalják magyarságukat a fiatal szülők és hálásan fogadták a magyar államtól az MNT közvetítésével érkezett kulturális- és babacsomagot egyaránt.

Jójárt Ildikó is igényelte az anyasági támogatást kislánya, Lara születése után:
„- Mit gondol, az ilyen támogatásoknak köszönhetően több magyar kisgyerek születhet a jövőben?
- Igen, természetesen több gyerek. Szerintem minden anyának arra kell a jövőben koncentrálnia, hogy legelső helyen legyen a család, ne pedig a munka.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Puskás János, a VMSZ nagybecskereki helyi szervezetének elnöke megköszönte, hogy a magyar állam gondot visel a szórványban élőkről. Azt mondta, a támogatás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy megálljon a magyarság fogyása és visszaforduljon ezt a folyamat: „Minden olyan pozitív kezdeményezés, amely ilyen irányban indul, csak pozitív eredményeket hozhat, és tudomásom szerint már vannak ilyen statisztikai mutatók is, amelyek ezt mutatják úgy Magyarországon, mind itt szórványban is.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Jelképes az üzenet és nagyon fontos, hiszen ezúttal könyveket és hanganyagokat is ajándékoztak – emelte ki Hajnal Jenő. Az MNT elnöke aláhúzta, olyan könyvek kerültek a kulturális csomagba, amelyeknek minden magyar család könyvespolcán ott kellene lenniük, és hozzátette: „Hálásak vagyunk az ajándékért, és én úgy gondolom, hogy mind a babacsomag, mind ez a könyvajándék arról árulkodik, hogy az anyaország nagyon odafigyel ránk és ezúttal a szórványnak egy kitüntetett szerep jutott itt Nagybecskereken.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Jó hazajönni ide – mondta Fekete Péter, Magyarország kultúráért felelős államtitkára, aki 2005-ben az egyik első színházi díját itt kapta egy rendezéséért a Nagybecskereki Színházi Fesztiválon: „Jó ismét magyarokkal együtt lenni, jó most már más funkcióban, államtitkárként ide érkezni és jó megköszönni a nagybecskereki és környékbeli magyaroknak, hogy gyermekeket nevelnek és vállalják ennek a felelősségét és vállalják annak a felelősségét, hogy magyarnak neveljék a gyermekeiket.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az államtitkár hozzátette: amikor a könyvespolcról leemelik ezeket a könyveket, jusson eszükbe, hogy a magyar kormány mindig gondol rájuk.

Nagybecskerek
közénk tartozol
ajándékcsomag
babacsomag
Puskás János
Hajnal Jenő
Fekete Péter

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.