Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Nagyböjti bűnbánati nap Szilágyin

2023.03.20
21:42
2023.03.20
22:23
Forrás
Pannon RTV
Válj felebarátod felebarátjává! - ez volt a Szilágyin megtartott nagyböjti bűnbánati nap jelmondata.

A Szabadkai Egyházmegye által szervezett lelki napon a hívek előadáson, zarándoklaton, valamint szentségimádáson vehettek részt a nyugat-bácskai településen, amelynek célja a lelki megtisztulás és az elcsendesedés volt.

A bevezető imádság és Harmath Károly ferences szerzetes előadását követően az egybegyűltek a Szilágyi Szent István templom előtt gyülekeztek, hogy közösen tegyék meg a zarándokutat a helyi kálváriához. A bűnbánati napra több mint százan érkeztek egész Vajdaságból, köztük Temerinből, Zentagunarasról, Adáról és Óbecséről is.

Smieskó Magdolna, Óbecse: „Ez a nap nagyon szép, mert lelkiekben megtisztulhatunk, a szent gyónást elvégezhetjük, a keresztutat, hiszen olyan sok fájdalmat viszünk a szívünkben, mindannak ellenére, hogy templomba járunk, szentmisén részt veszünk, ez egy különleges nap, mert többen, több városból együtt vagyunk.”

A húsvét előtti negyven nap az elcsendesedés és a lelki felkészülés időszaka - mondta Szakály József. A topolyai plébános hozzátette, a nagyböjt folyamán kísérletet teszünk a csend megkeresésére.

„Minden esztendőben egy konkrét jelszó, egy konkrét téma köré próbáljuk megszervezni ezt a lelki napot. Idén Harmath Károly ferences atya volt a lelki előadónk és lelki vezetőnk. Délelőtt történt így, egy lelki imádság után az ő előadása és elmélkedése, majd minden alkalommal keresztutat járunk. Az égiekkel úgy beszéltük meg, hogy ilyen gyönyörű időt kapjunk ma is. Itt Szilágyin csodálatosan szép a kálvária, tehát már ezért érdemes lett volna elzarándokolni ebbe a szép faluba.”

A délutáni szentmisét Dr. Rokay Zoltán, nyugalmazott plébános, címzetes prépost vezette, aki több mint két évtizeden keresztül a magyarországi Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora volt.

„Ez most már bejáródott, egy nagyon szép és nemes kezdeményezés, hogy az egyházmegye minden pontjáról zarándokoljanak hívek, és megismerjék többek között a vidék kálváriáit is, ami egyébként ismeretlen lett volna.”

Az, hogy a bűnbánati nap idén éppen a nyugat-bácskai szórványban került megrendezésre, nem véletlen, hiszen a cél minden évben az, hogy a tömb- és szórványmagyarság tagjai megismerjék az egyházmegye minél több plébániáját és egymást - hangzott el az eseményen.

Szakály József topolyai plébános a lelki napok fontosságáról, a húsvét előtti negyven napos időszakról, az elcsendesedésről és a lelki felkészülésről beszélt Közügyek című műsorunkban.

nagyböjti bűnbánati nap
Szilágyi
zarándoklat
szentségimádás
megtisztulás
elcsendesedés
keresztút
Dr. Rokay Zoltán
Szakály József
Smieskó Magdolna

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.