Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Nagyobb biztonság a szabadkai gyalogosoknak

2020.03.08
13:50
2020.03.08
15:21
Forrás
Pannon RTV
Tavasztól még biztonságosabbá válik Szabadka központja a sétálók előtt. Süllyedőoszlopok üzembe helyezésével gátolják meg az illetéktelen gépjárművek behajtását a belvárosba.

Vasárnap reggel éppen egy teherautó állt az egyik forgalomkorlátozó süllyedő oszlopon a város központjában.

Pannon RTV/Gál Hermina

A Városháza Strossmayer utcai bejárata felől egy süllyedő oszlopot építettek be a járdába és két megfigyelő kamerát állítottak fel. Ezek mind egy videórendszer részei. A megfigyelő kamerák feladata az lesz, hogy észleljék a gépjárművek rendszámtábláját. A rendszer szoftvere pedig üzembe hozza az oszlopot.

Pannon RTV/Gál Hermina

Szabó István, Szabadka: „Így is ha valaki be akar jönni, bejön oldalt, úgyhogy szerintem ez nem sokat tesz azért, hogy ne jöjjenek be, mert ha valaki be akar jönni, az biztosan bejön. Ez a sok bicikli is erre közlekedik, holott azzal se szabadna a központban közlekedni és kis motorok is mennek.”

Jakov Pekić, Szabadka: „Azt gondolom, hogy ez egy fejlesztés, amely ahhoz kell, hogy hozzájáruljon, hogy kevesebben tudjanak a központba behajtani, de ez nem elég. Ezenkívül a jóneveltség része, hogy tudjuk mire szolgál a központ és mire a környező utcák.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Eddig két forgalomkorlátozó süllyedőoszlopot építettek be.

A korzó végén, a Jadran irányából is elhelyeztek süllyedőoszlopot. A szoftver a rendőr-, a mentő-, a tűzoltószolgálatot, illetve olyan gépjárműveket enged majd a központba, amelyek rendszáma szerepel az adatbázisában.

Pannon RTV/Gál Hermina

A beruházást a város területén megfizettetett szabálysértési bírságokból fedezték, és összértéke több mint 3 és félmillió dinár.

Pannon RTV/Gál Hermina

Radoslav Vukelić, kommunális-ügyi titkár, Közigazgatási Hivatal, Szabadka: „Fontos, hogy ezzel az intézkedéssel javítani akarjuk a gyalogosövezetben közlekedők biztonságát, akik tulajdonképpen a zóna legnagyobb felhasználói, valamint rendet szeretnénk teremteni a gépjárművek közlekedése szempontjából, és a közlekedés biztonságát is fokozni szeretnénk.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A süllyedő oszlopok várhatóan áprilistól működnek majd.

Szabadka
süllyed
gyaloglás
gyalogos
biztonság

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.