Ugrás a tartalomra
Feszület
Pannon RTV

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

2019-04-19
10:07
2019-04-19
22:51
Forrás
MTI, hirado.hu
Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények.

A nap folyamán a templomokban elhangzik a lamentáció, és keresztútjárást is tartanak.

Nagypénteken nem mutatnak be szentmisét. Ezen a napon az oltár üres: nincsen rajta sem kereszt, sem terítő, sem gyertya.

A nagypénteki szertartás három fő részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. A szertartás kezdetén a pap piros miseruhában, némán vonul az oltárhoz a ministránsokkal, majd leborulnak az oltár előtt. A pap földre borulása az önmagát kiüresítő, az emberrel, a földdel azonosuló Krisztust jeleníti meg. Az ige liturgiájában felolvassák vagy eléneklik a passiót, Jézus szenvedéstörténetét.

Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől, a 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodniuk kell. A hívek ezzel fejezik ki szeretetüket Jézus iránt.

A protestáns egyházakban a nagypéntek a legnagyobb ünnep, nem csupán gyásznap, hanem isteni üdvtény is. Ez az év egyetlen böjti napja és szigorú bűnbánó nap, amelynek végén a legtöbb református és evangélikus gyülekezetben úrvacsorát osztanak a lelkészek.

Magyarországon nagypéntek munkaszüneti nap. Vajdaságban kezdődik a húsvéti szünet, az általános- és középiskolákban május 3-áig szünetel a tanítás.

NAGYPÉNTEK
Jézus
keresztény

Most

Népszerű