Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Nagyszombat van: Este Jézus feltámadását ünneplik a katolikus templomokban

2019-04-20
14:08
2019-04-21
07:03
Forrás
Pannon RTV
Ez a húsvéti ünnepkör szent három napja közül az utolsó, a gyász napja. A hagyomány szerint Jézus Krisztus ezen a napon holtan feküdt a sírjában, majd másnapra, húsvétvasárnapra virradóra feltámadt.

Nagypénteken csonka misékkel emlékeztek meg Jézus Krisztus kereszthalálára. A hívek a templomban leborultak a keresztfa előtt és a nagycsütörtökön átváltoztatott ostyából áldoztak mindannyian. Az esti vigíliaszertartással kezdődik a kereszténység legnagyobb ünnepe, a húsvét.

Nagyszombat reggel több templomban is lamentációra várták a híveket. A plébános Jeremiás siralmait énekelte a megjelent hívekkel.

Szakály József, a szabadkai Munkás Jézus templom plébánosa is várja a híveket: „A feltámadás virrasztva várásának szertartására hívjuk a híveket, hogy ilyenkor hosszan imádkozva az ószövetségi előképeken csodálkozva, azokon elmélkedve várjuk a föltámadás csodáját, hogy amiként 2000 évvel ezelőtti történelmi időben lejátszódott esemény ebben az esztendőben is valósággá legyen. Meghintenek majd bennünket a keresztvízzel, emlékeztetve saját keresztségünkre, hogy amiként a zsidó nemzet megszabadult a fáraó fogságából átkelve a Vörös-tengeren, úgy számunkra a Vörös-tengert jelképező keresztvíz meghozta a bűn fogságából való szabadságot.”

A vigília ünnepét az Eucharisztia ünnepélyes bemutatása koronázza meg. A szentmise után az asszisztencia vezetésével a hívek körmenetet tartanak, hogy az egész világ számára elvigyék az Örömhírt: Krisztus Feltámadt!

húsvét
nagyszombat

Most

19:58, Frissítve: 07:28

Ramush Haradinajt Hágában hallgatják ki

A volt koszovói miniszterelnököt a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság idézte be. Amennyiben nem emelnek ellene vádat, ismét indul a miniszterelnöki posztért - jelentette be elutazása előtt.
16:47

Újabb hőhullám sújtja Olaszországot

Olaszország északi és középső térségeiben kedden közepes, szerdától a legmagasabb szintű hőségriadó lesz életben az Afrikából érkező hőhullám miatt, amely ismét negyven fokra emeli a hőmérsékletet.

Népszerű