Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

„Napjainkban jó magyarnak lenni Újvidéken”

2023.02.01
12:01
2023.02.01
15:32
Forrás
Pannon RTV
Február elseje Újvidék város napja. A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete kedden ünnepséggel emlékezett meg a jeles dátumról.

A városnapi ünnepséget 22. alkalommal szervezte meg a VMSZ újvidéki szervezete. Dr. Pásztor Bálint a rendezvényen azt mondta: ez a dátum a teljes vajdasági magyarság ünnepe is. A párt alelnöke kiemelte, a VMSZ helyi szervezetének köszönhetően az újvidéki magyarok meg tudták őrizni identitásukat és fejlődni is tudtak.

Dr. Pásztor Bálint, alelnök, VMSZ: „Fejlődött az intézményrendszerünk, fönn tudtuk tartani az oktatási intézményeinket, biztosítani tudtuk az egyházak támogatását és más eredményekkel is el tudtunk dicsekedni. Ahogy azt mondani szoktam, hiszen erről meg vagyok győződve, lévén hogy minden feltétel ehhez adott, a jogszabályi feltételek és a döntések is megszülettek, az ártatlan áldozatoknak az emlékműve is hamarosan állni fog ebben a városban is.”

Az ünnepségen részt vett Milan Đurić is. Újvidék polgármestere hangsúlyozta a magyarok és a szerbek baráti kapcsolatának fontosságát, továbbá beszámolt az utóbbi években a magyarság szempontjából is fontos, megvalósított beruházásokról.

Milan Đurić, polgármester, Újvidék: „A telepi katolikus templomot is felújítottuk, megcsináltuk a világítást és az óráját is. Emellett szintén kiemelném, mint jelentős városi projektet, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítását. Valamennyivel több mint 100 millió dinárt fordítottunk ennek az épületnek a felújítására.”

Vicsek Annamária, a VMSZ újvidéki városi szervezetének elnöke az ünnepségen azt mondta: napjainkban jó magyarnak lenni Újvidéken.

„Nagyon sok olyan támogatást kapunk egyrészt a város révén, gondolhatunk itt a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központnak a felújítására, a nemrég megtörtént aszfaltozásokra a Telep városrészben és nem utolsó sorban mindazok a támogatások, amelyek a magyar jellegű civil szervezeteinknek a működését garantálják. Azt hiszem, arról is kell beszélni, hogy az oktatás nagyon fontos az újvidéki magyarok számára és nem csak az osztályainknak a megmaradása, hanem a szülőknek a támogatása, hogy az anyagi terhet levegyük a vállukról.”

Az ünnepségen kiválósági díjban részesítettek két újvidéki fiatalt. Egyikük Márki Anetta, aki karatéban ért el figyelemreméltó eredményeket, a másik pedig Kelemen Tímea, aki a képzőművészet és a néptánc terén jeleskedik.

A rendezvényen egyebek mellett az Európa Kollégium kórusa, valamint néptáncegyüttesek is felléptek.

VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
Újvidék
városnap
Dr. Pásztor Bálint
Vicsek Annamária
elismerések

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.