Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Naponta érkeznek új migráns csoportok Szerbiába

2022.10.19
16:03
2022.10.19
19:53
Forrás
Pannon RTV
Ahogyan más vajdasági településeken, úgy a szerémségi Sidben lévő befogadóközpontokban is teltház van. A bevándorlók szabadon járnak-kelnek a városban. A helyiek közül egyre többen aggódnak a közbiztonság miatt.

Lépten-nyomon bevándorlókkal lehet találkozni a szerb-horvát határhoz közeli Sid központjában. A migránsok főleg bevásárolni járnak a városba a befogadóközpontokból.

Pripuzović Marijan, Sid:
Látom, hogy egyes helyzetek kockázatosak a lányok számára, akik gyengébbek nálunk. Főleg, amikor csoportokban közlekednek. Ha egyedül vannak, nincs velük probléma, illetve én még nem észleltem, hogy lett volna.

Dragana Hornjak, Sid: Panaszkodtak az emberek, hogy betörtek a házaikba, gyerekekre támadtak, de nekem személyesen nem volt még velük problémám.

A Sid melletti Adaševcin lévő befogadóközpontban több száz bevándorló tartózkodik. Mivel a befogadóközpont nyitott, így annak környékén is főként csak migránsokkal lehet találkozni. A közeli benzinkútnál vásárolnak, a füves területeken heverészve bújják a közösségi oldalakat. A ruháikat a kerítéseken szárítják, a hajvágást a befogadóközpont udvarán végzik.

A bevándorlók túlnyomó többsége, akik itt tartózkodnak a sidi befogadóközpontban, azt mondják, Afganisztánból indultak útnak. Elmondásuk szerint naponta 50 és 100 között mozog az újonnan érkező migránsok száma. Nagyjából ugyanennyien el is hagyják ezt a helyszínt. Kivétel nélkül azt hangoztatják, hogy nem szeretnének Szerbiában maradni. A cél az, hogy elérjék valamelyik európai uniós országot.

A szerbiai városok között főleg taxikkal közlekednek. A Belgrád és Sid közötti 100 kilométeres távon 100 euróért utaztatják őket a taxisok egy irányba:
- Mennyi pénzre van szükséged, hogy eljuss Franciaországba?
- Afganisztánból Franciaországig 6-7 ezer euróba kerül az út.
- Kinek adod oda ezt a pénzt? Kivel lépsz kapcsolatba ez ügyben Afganisztánban? Hogyan találod meg ezeket az embereket?
- Ott már mindenki tudja, hogyan kell eljutni Európába. Manapság ezt ott már mindenki tudja.

A bevándorlók azt is tudják, hogy a szerb-magyar határnál át kell jutniuk a kerítésen: „Innen a magyar határhoz akarok menni, onnan pedig majd Franciaországba.

Nőket és gyerekeket továbbra sem lehet látni. Főleg fiatal férfiak érkeznek Szerbiába. 

A bevándorlók azt is elmondták, hogy semmi sem tántorítja el őket attól, hogy eljussanak a kiszemelt uniós országokba. Egyesek azt állítják, otthon mindenüket eladták azért, hogy finanszírozni tudják az utat. Mások azt mondják a családtagjaik, barátaik segítik őket.

Šid
Sid
migransok

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű