Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Négy napja áram nélkül

2019-09-12
15:50
2020-01-31
18:02
Forrás
Pannon RTV
Még mindig tart a hétfői ítéletidő okozta károk elhárítása Észak-Bácskában. A Szabadkáról Csantavér felé vezető úton megdőlt és félbetört régi villanykarók helyreállítása és cseréje is elkezdődött ma.

Egyes verušići és naumovićevói szállások már negyedik napja vannak áram nélkül, ami óriási gondot okoz a helyi állattenyésztőknek.

A hétfői ítéletidő elsősorban több évtizedes, elkorhadt villanyoszlopokat döntött ki. Nemcsak a Csantavér felé vezető úton, hanem Naumovićevo és Verušić szállások környékén is. A helyi lakosok azt mondták, legalább húsz olyan villanykaró van, amelyik félbetört az ítéletidő következtében. A károk elhárítása információink szerint csütörtök délelőtt folyamán kezdődött el.

Az egyik ilyen félbetört pózna Tomislav Pećerić házának közvetlen közelében van, a csantavéri úton, Naumovićevo magasságában. Ezen a környéken is a vihar idején megszakadt az áramszolgáltatás, de csak néhány órára. Most is van áram, de a kettétört villanyoszlop bármelyik pillanatban ráeshet valakire. A szomszédok már több ízben is keresték a szabadkai villanyáram elosztót, de azt mondták, majd sorra kerülnek, éjjel-nappal dolgoznak a károk elhárításán.

Tomislav Pećerić, Naumovićevo: „Nincs utcai világítás, a gyerekek jönnek haza az iskolából, nem látnak semmit, a buszmegállón sötétben várakoznak a munkába indulók, a busz pedig meg sem áll, mert nem látja őket reggel 5 órakor.”

Csantavér felé haladva a főút mentén teljesen meghajoltak a fából készült, helyenként ötvenéves villanykarók. A vezetékek többségét a tanyák felé vezető, út melletti dűlőutak nyomán szakította szét az orkán erejű szél. Tomislav Kujundžić már a hetedik generációja annak a családnak, amely a verušići szállások legrégebbi tanyáján él, állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkoznak. Az ítéletidő nemcsak a kukoricájukat tette tönkre, de a jószágok is veszélyben vannak. Negyedik napja nincs áramuk - panaszolta, és emiatt hordókban hordják a vizet, hogy a teheneket, sertéseket, és a baromfit itatni tudják. A hússal megpakolt nagy mélyhűtőjüket az egyik szomszédhoz menekítették.

Tomislav Kujundžić, Verušić: „Feltettük az utánfutóra, és elvittük oda, ahol van áram, hogy ne romoljon meg a hús. A víz a legnagyobb gond, mert sok a jószágunk. Problémás, ha már öt percig nincs áram, nem pedig öt napig.”

Ottjártunkkor éppen megérkezett a felmentősereg. A szabadkai villanyáram elosztó dolgozó kamerán kívül azt mondták, negyedik napja éjt nappallá téve dolgoznak, eddig főleg a város, valamint Palics, Ludas, Hajdújárás és Királyhalom területén állították helyre a viharkárokat, most jutott sorra a csantavéri út és környéke. A villanyáram elosztó terepi csoportja azonnal hozzálátott a munkához és megkezdték a kidöntött és kettétört karók cseréjét, betonpóznákra.

viharkárok
Szabadka

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.