Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Négyszer, ötször több a migráns, mint a helyi

2022.08.17
14:58
2022.08.17
16:25
Forrás
Pannon RTV
Négyszer, ötször többen lehetnek a migránsok, mint a helyiek a szerb-magyar-román hármashatár mentén található Majdány és Rábé településeken.

A helyiek szerint az illegális bevándorlók ismét belakják az elhagyott, romos házakat, de már a majdányi temetőben is sátrat vertek.

Két, magát szíriainak valló migránssal találkozott stábunk Rábé külterületén, közvetlenül a hármashatár mentén.

„ Németországba tartunk, de a román határ nagy gondot jelent.
- Miért?
- A rendőrség a gond, nem engednek át. Vagy, ha átjutunk, visszaküldenek Szerbiába. Románia most a probléma.
- A magyar határon is próbáltatok átjutni?
- Igen, de ott se lehet, az is probléma.
- Mi a tervetek Németországban, Európában?
- A családunk ott van, Németországban.”


Közben a magyar határkerítésnél folyamatosan járőröznek a rendőrök, éberen figyelték, amint stábunk is a migránsokkal beszélgetett. A két bevándorló később visszaindult az általuk belakott rábéi elhagyott házba.

A szerb-magyar-román hármashatár közelében található Majdány és Rábé települések között van egy elhagyott, évek óta üresen álló hangár, amely gyakorlatilag most nem is üres, hiszen a migránsok elmondása szerint nagyjából százan húzódtak ott most meg. Vannak, akik benn a hangárban állítottak sátrakat, a többiek kinn, a hangár körül. Tehát nagyjából százan lehetnek, és improvizált tákolmányokban, sátrakban húzódnak meg. Ott várják az alkalmat, hogy útnak induljanak a román vagy a magyar határ irányába.

A migránsok többsége délelőtt jár bevásárolni az egyetlen majdányi kisboltba. Egy jemeni migránscsoport Hollandiába tart.

„ Két hete vagyok itt, ebben a faluban.
- És próbáltál átjutni a magyar vagy a román határon?
- Igen, próbáltam már sokszor. Lehetetlen átjutni a határon. De újra és újra próbálkozni fogunk, mert otthon is, itt is, nagyon rossz a helyzet.”


A megkérdezett helyeik már nem is akartak nyilatkozni a migránshelyzettel kapcsolatban. Kamerán kívül mondták el, hogy legalább négyszer, ötször annyi bevándorló van a faluban, mint őslakos. Ismét bemennek a lakatlan házakba. Sőt, már a majdányi temetőben is sátrakat vertek, vagy éppen a ravatalozóépület hűvösében pihennek. Mindannyian szírek, és Németországba tartanak. Azt mondták, tíz napja vannak itt.

„ Nagy gondban vagyunk. Nincs élelmünk, nincs hol lennünk, nincs pénzünk sem.
- Mennyi pénz kell ahhoz, hogy eljussál Szíriából Németországig?
- Kétezer, háromezer, négyezer euró. Nagyon, nagyon sok pénz.”


Hozzátették, mivel pénzük nincs, a magyar határkerítésen pedig nem tudnak átjutni, így GPS segítségével Románia felé próbálkoznak, és onnan mennének át Magyarországra, majd tovább, Nyugat-Európába.

migráns
Majdány
Rábé
hármashatár

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.