Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Payeta Murice

Nehezen megközelíthető helyeken vernek sátrat a migránsok

2023.03.19
14:15
2023.03.19
16:53
Forrás
Pannon RTV
A Tisza árterületének erdőiben a bácskai és bánáti oldalán is háborítatlanul húzzák meg magukat a migránsok, Martonos és Szerbkeresztúr térségében.

Horgos környékéről néhány nappal ezelőtt mintegy hatvan illegális bevándorlót gyűjtött be és szállított befogadóközpontokba a szerb rendőrség, ők azonban lassan visszaszivárognak a település külterületére.

Kiterjedt területen, a magyar határ közvetlen közelében húzódik Martonos külterületén a Tisza-menti erdősáv. A migránsok a nehezen megközelíthető részeken vernek sátrat, táborhelyeiket pedig gyakran váltogatják, maguk mögött hagyva rengeteg szemetet, ruhaneműt, sőt lopott kerékpárt, fazekat, széket is.

Horvát Gergely, a martonosi helyi közösség tanácselnöke azt mondta, a falu központjába csak ritkán mennek be, de olyankor általában gond van velük. „A lakosok jelezték felém egy páran, hogy migránscsoportok, akik bejöttek este a faluba bevásárolni, egymás közt valamiért összeszólalkoztak, és akkor elkezdtek egymás közt verekedni.”

Hozzátette, ezúttal szerencsére nem volt lövöldözés. Azt is elmondta, hogy a Tisza túloldalán található Szerbkeresztúrnál lévő illegális migránstábor és a martonosi árterület között gumicsónakokkal közlekednek. Megmutatta stábunknak, hogy az erdősáv egészen a magyarkanizsai részig, mindenütt tele van szeméttel. Szinte minden tíz méteren elhagyott táborokat látni.

A szomszédos Horgos központjában csak helyi lakosokat látni. Nyugalom van. A település környékén rendszeresen begyűjtik és befogadóközpontokba viszik a hatóság emberei az illegális bevándorlókat. „Bízunk benne, hogy nem lesz az, ami volt. Látni lehet őket most is elvétve, de nincs annyi, amennyi azelőtt. Hát reméljük, hogy nem lesz megint az” - mondta egy helyi lakos.

Siralmas látvány Horgos határában. Elhagyott és a migránsok által lelakott tönkretett házak, temérdek szemét. Több olyan épület is van Horgos külterületén, az autópálya melletti migránstanya közelében, amelyet teljesen lelaktak és lepusztítottak a migránsok, benn tele szeméttel. Ezek tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a házat inkább elbontják.

Ottjártunkkor nem igen zavartatták magukat a réten pihenő migránsok. Többen továbbra is az autópálya melletti közismert migránstanyán bujkálnak.

bevándorlás
migránsok
Horvát Gergely

Most

14:57, Frissítve: 15:33

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.