Ugrás a tartalomra
paraméter.sk

"Nem akarnék meghalni még" - Élet és halál a covid-részlegen

2021.02.25
16:16
2021.02.25
16:36
Forrás
parameter.sk
Ha netalán valaki még mindig nem hiszi el, hogy a koronavírus létezik, és hogy rendkívül súlyos betegséget okoz, mindenképp nézze meg a felvidéki paraméter.sk csapatának megrázó dokumentumfilmjét. A dunaszerdahelyi kórház covid-részlegein forgattak.

A paraméter hírportál stábja által készített film friss, februárban készült, a kórház engedélyével.

Az egyik orvos, Laczkó Balázs aneszteziológus vezeti végig a kamerát, bemutatva az orvosok, nővérek életét, és az intenzív osztályon fekvő betegeket. Mindvégig rendkívül őszinte: a lélegeztetőgépre kapcsolt páciensek mellett mondja el, melyikük milyen kimenetre számíthat - ebben a stádiumban, mint mondja, 10 betegből másfél hagyja el élve a kórházat. A filmben újra és újra eltolnak halottakat, ólomkoporsót, ez ott mindennapos látvány.

Felkavaró, amikor az egyik jelenetben az orvos azt próbálja elmagyarázni a betegnek, hogy valószínűleg lélegeztetőgépre fogják majd kapcsolni, és ha ehhez nem járul hozzá, nincs esélye. A beteg csak annyit tud kinyögni, "nem akarnék meghalni még". Laczkó doktor arról is mesél, hogy kollégáinak hozzátartozói is feküdtek már az osztályán, és közülük is sokat elveszítettek.

Kollégái több rétegnyi maszk alól mesélik el, hogy naponta hány beteget veszítenek el, és hogy ez mennyire megviseli őket. Mint mondják, nem csak a páciensek életéért kell harcolniuk, hanem azért is, hogy a kinti emberek felfogják, nagyon veszélyes vírussal állunk szemben. Egyikük arról panaszkodik, belefáradt már a győzködésbe, hogy mások homokba dugják a fejüket, miközben ők akár 24 órás műszakban is életekért harcolnak. Nyomatékosításként felidézi az egyik legnehezebb műszakját, amikor egy este alatt négy fiatal páciense is meghalt, egy ötödiket pedig, bár sikerült újraéleszteni, utólag szintén elveszítettek.

Megszólal két enyhébb tünetekkel rendelkező férfi páciens is. Ők szintén az emberek nemtörődömségéről mesélnek. Egyikük boltos, akinek üzletébe valószínűleg koronás vásárlók is besétáltak, így kapta el a kórt.

A dunaszerdahelyi intézményben 2020 októberétől 2021 február közepéig 757 covid-beteg fordult meg, és minden harmadik páciens meghalt.

Dunaszerdahely
Felvidék
koronavírus
covid-részleg
dokumentumfilm
fertőzött
beteg

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!