Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

„Nem akarunk adómemóriás pénztárgépeket!”

2022.04.13
15:26
2022.04.13
20:29
Forrás
Pannon RTV
Utcára vonultak a szerbiai piaci árusok, akik Belgrádban tüntettek az adómemóriás pénztárgépek használati kötelezettsége miatt. Az árusok negyedik alkalommal vonultak ki tiltakozni a szerb főváros utcáira. A tiltakozás 18 óráig tart.

Az ország minden részéből érkező piaci árusok Újbelgrádban gyülekeztek, majd a Branko-hídon át a szerb közszolgálati televízió épületéhez vonultak. Transzparensekkel sétáltak és füttyszóval adták tudomásul, hogy nem egyeznek az adómemóriás pénztárgépek bevezetésével a piacokon. Egyebek között azt is követelik, hogy Aleksandar Vučić, újraválasztott szerb elnök fogadja az árusok képviselőit és közösen találjanak megoldást a problémákra.

Pannon RTV/Idei Sándor

Az új törvény szerint május elsejétől a piaci árusok is kötelesek fiskális számlát kiállítani. Ez az ami ellen tiltakoznak. Ez az ami miatt tüntetést szerveztek a szerb fővárosban. Az árusok elmondása szerint az eddigi követeléseiket ignorálták, holott ők a megélhetésükért harcolnak.

Miloš Kos, Szabadka: „Tiltakozni jöttünk a ránk kivetett illetékek ellen. Szerintünk nem helyes hogy egy kétméteres fémlemezes pultnak fiskális pénztárgépe legyen. Mínusz 15 és plusz 40 fokban is dolgozunk. Ha esik az eső, hó elázik az árunk. Van, hogy nem is tudunk dolgozni a körülmények miatt, vízben tocsogunk, esik az eső az árura.”

Kiss Krisztián, Szabadka:
„ - Ott nincs internet, semmi sem, úgyhogy nem lehet. Dolgozunk mínusz húszban, plusz negyvenben. Most vannak akik kezdenek dolgozni, de az nulla, nem dolgozik a kassza.
- Mi az amit konkrétan követelnek?
- Pausál. Kifizetjük az államnak a pausált és kész, ennyi. Semmi más.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az új törvényt úgy lett meghozva, hogy a részletekbe nem avatták be a piaci árusokat – fejtette ki sérelmeit stábunknak Srđan Praštalo, a piaci árusokat tömörítő egyesület elnöke. Szerinte az adómemóriás pénztárgépet nem lehet használni azon körülmények között, amilyenekben a piaci árusok jelenleg dolgoznak, valamint egyebek között gondok jelentkezhetnek a friss gyümölcs- és zöldségárú ármeghatározásánál is.

Pannon RTV/Idei Sándor

Srđan Praštalo, a piaci árusokat képviselő Opstanak Egyesület elnöke: „Követeljük, hogy az üzletág sajátosságaiból adódóan a piaci értékesítés mentesüljön a fiskalizációs törvény hatálya alól és maradjunk átalányban. Kapjunk egy piaci eladói státuszt és végre teremtődjön egy rend a piaci értékesítés terén. Legyünk mindannyian bejegyezve, fizessünk adót. Azok a mezőgazdasági üzemek is, amelyek mások áruit értékesítik. Könnyítsük meg mindenki dolgát. Ez a piac nagyon fontos az állam stabilitása szempontjából. Most jön még csak az európai válság. Társadalomként készen kell álljunk arra, hogy ezt túléljük.”

A tüntetők később a szerb parlament és az elnöki hivatal mellett haladtak el. A tiltakozók vonulása miatt a szerb fővárosban több helyen is közlekedési dugók alakultak ki.

A tüntetések ellenére a szabadkai tejpiac ma is nyitva tartott. A legtöbben sonkát kerestek, de a tojás és a torma iránt is nagy volt az érdeklődés. Az árusok mindenkit megnyugtattak, lesz elengedő sonka az ünnepekre!

tüntetés
fiskális rendszer
pénztárgép
Belgrád

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.