Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Nem csökken a migránsok száma a szerb-magyar határszakasz szerbiai oldalán

2020.08.30
14:52
2020.08.30
20:02
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai befogadóközpont egyes információk szerint megtelt és egyre több az illegális bevándorló Hajdújáráson, Királyhalmom és Horgoson is.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Stábunk ma több migránssal is beszélt, azt mondták hogy nem adják fel, céljuk az Európai Unió.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A királyhalmi és a hajdújárási lakosok kamerán kívül azt mondták, hogy a hatóság emberei állítólag arra hivatkoznak, hogy azért nem tudják elszállítani az ott rekedt migránsokat, mert a szabadkai befogadóközpont megtelt.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A kerítésen ruhák száradnak, egy talpalatnyi szabad hely sincs. Stábunk is azt tapasztalta, hogy régóta nem voltak ott ennyien. Közben szabadon mehetnek ki és be a befogadóközpontban tartózkodók.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Somogyi Ilonka arra panaszkodik, hogy Hajdújárásra napi szinten szervezetten szállítják a migránsokat. Egyik szőlőskertje közvetlenül a magyar határkerítéstől alig 150 méterre fekszik. „Én is láttam, lépnek ki taxiból, akkor egy kicsit egyezkednek, akkor akarná otthagyni őket a taxis, de nem nagyon szeretnének még gyalogolni, akkor könyörögnek, szerintem úgy néz ki, hogy könyörögnek, hogy még jobban vigyék őket közelebb a határhoz.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Horgoson napközben is nyugodtan sétálnak az illegális bevándorlók a Horgos-Röszke közúti határátkelő egykori jugoszláv határőrségének elhagyott épületei udvarában. A drótkerítést több helyen átvágták, így mennek ki- és be onnan. Egy szír migráns is ott vár a megfelelő alkalomra, hogy útra keljen Magyarország felé. Azt mondta, nagyon sokan vannak az épületekben.
Ali, Szíria:
„- Százan.
- Százan?
- Igen.
- És hova mész?
- Németországba.
- Próbáltál már átjutni a magyar határon?
- Igen, le van zárva.
- És?
- Hát le van zárva a határ. A probléma a rendőrség.”

Pannon RTV/Kovács Róbert
Pannon RTV/Kovács Róbert

A fiatal migránstól azt kérdeztük, hogyan próbál meg átjutni Magyarországra. Csak egy kézmozdulattal mutatta, hogy átmásznak a kerítésen.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A település bejáratánál, a fák hűvösében éppen vasárnapi ebédjét fogyasztotta egy kisebb migránscsoport.
Aziz, Líbia:
„- Próbáltál már átszökni a magyar határon?
- Igen, próbálkoztunk.
- És?
- A rendőrség elkapott engem.
- Mi a terved, merre mész?
- Az én esetemben a családom ott van Németországban. Hozzájuk mennék.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A bevándorlók többsége csak arabul beszél, egyikük kézzel-lábbal mutogatta, és egy-két angol szót kiejtve magyarázta el, hogyan próbál meg átjutni az EU, illetve Magyarország területére.

Horgos központjában vasárnap délben is több migráns volt bevásárolni. Az egyik palesztin fiatalember azt állította, hogy több alkalommal, és a legtöbben általában kamionnal próbálkoznak meg átjutni Magyarország területére, úgy, hogy a kamion rakterébe próbálnak meg felmászni, vagy pedig megpróbálnak a kamion alvázában megbújni. Ő maga - elmondása szerint - háromszor próbálkozott, természetesen mindeddig sikertelenül, hiszen a magyar hatóságok felfedezték, és visszatoloncolták Szerbiába.

migráns
illegális bevándorló
határ
Horgos
határzár
Királyhalom

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.
15:35

Továbbra is kétezernél kevesebb új fertőzött

Továbbra is kétezer alatt van az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A friss adatok szerint 1 884 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a csaknem 16 ezer elvégzett tesztből. Vajdaságban mintegy 10 000 aktív fertőzöttről tudni.

Népszerű