Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Nem kell dunai árvíztől tartani

2023.01.12
14:01
2023.01.12
16:44
Forrás
Pannon RTV
Középvízállás van jelenleg a Duna újvidéki szakaszán. A vízszint jelenleg 170 centiméternél van. Ennek köszönhetően a folyón gördülékeny a hajóforgalom és az illetékesek szerint komolyabb árvízre sem kell számítani a közeljövőben.

A vízállás mindig is nagy hatással volt a halmennyiségre és a halak kapókedvére is. Ami a horgászatot illeti, az áradás a legjobb időszak a sport kedvelői számára. Az elmúlt években a tavaszi áradások ideje azonban megváltozott.

Pásztor Róbert, titkár, Kárász Sporthorgász Egyesület, Temerin: „A klímaváltozásnak köszönhetően az utóbbi, mondhatom 15-20 évben elmaradoznak az úgynevezett tavaszi áradások. Az utolsó, ha jól tudom, '11-ben volt, szóval az utóbbi 10 évben nem történt meg ez a tavaszi zöldáradás. Van áradás, de hihetetlen módon július-augusztusban, mikor a halak biológiai órája már régen elketyegett, ami az ívást illeti, ez is egyik oka a halszegénységnek.”

A Dunán a közelmúltban szemtanúi lehettünk heves és rövid árhullámoknak, amelyek végigsöpörtek a folyón, de az áradások kisvízre futottak be. Egyetlen nap alatt Bezdánnál több mint 80 centimétert, míg Apatinnál több mint 90 centimétert áradt a Duna. Az áradásra szokatlan időpontban került sor, de a nagyobb gond az, hogy a vízgyűjtő területek szinte hómentesek - nyilatkozta Búzás Mihály, a Magyar Szó Horgászat-Vadászat rovatának szerkesztője.

„Mind a Duna, mind a Tisza vízgyűjtő területe szinte hómentes. Ez az, ami ijesztő, nem az, hogy középvízre jött egy másfél méteres áradás, arra oda se nézünk. Ez úgy néz ki, hogy a Duna Nagymaros feletti szakaszán mindössze másfél köbkilométeres a hóvízkészlet. Mondom, mindössze, azért, mert ebben az időszakban a csúcsérték 15 köbkilométer szokott lenni, tehát egy tizede annak, amikor sok van. Ez nagyon kevés.”

A tapasztaltak alapján megtörténhet az is, hogy tavasszal a nagy vizek el is maradnak és hamar beköszönt az aszály. Persze ismeretlen, hogy milyen lesz még a tavasz, de nagy hangsúlyt kellene fektetni a folyó holt ágainak újjáélesztésére - hangsúlyozta Búzás Mihály.

Duna
vízállás
Újvidék
Pásztor Róbert
Búzás Mihály

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.