Ugrás a tartalomra

Nem költünk eleget kutatás-fejlesztésre

2017-03-19
22:00
Fejenként 15 euró - ennyit fordít évente az állam Szerbia lakosságához viszonyítva kutatás-fejlesztésre
Fejenként 15 euró - ennyit fordít évente az állam Szerbia lakosságához viszonyítva kutatás-fejlesztésre. Ezzel jelentősen elmaradunk azoktól az országoktól, amelyek technológiai szempontból fejlettnek számítanak - ezekben ugyanis lakosonként 50 euró jut kutatás-fejlesztésre. Az Európai Unió országainak többsége többet költ erre a célra - az uniós átlag a GDP körülbelül két százaléka, míg Szerbiában csak a 0,3 százaléka. Problémát jelent, hogy a fiatal kutatók alig keresnek 50 ezer dinárt havonta, és csak a nagy tapasztalatú, elismert tudósok fizetése éri el a 100 ezer dinárt - ennél többet csupán a kutatók tíz százaléka keres. (B92)
EU
szerbia
kutatás-fejlesztés
K+F

Most

19:40, Frissítve: 19:55

310 ösztöndíjszerződést írt alá az MNT

310 vajdasági magyar egyetemi és főiskolai hallgató írt alá ma ösztöndíjszerződést a Magyar Nemzeti Tanáccsal az újvidéki Európa Kollégiumban. 248 elsőéves és 62 demonstrátor részesül támogatásban.

Népszerű

Új mentőautót kapott a Zentai Közkórház

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője vasárnap vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől.