Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nem lesz magyar ajkú elsős Doroszlón

2018-04-16
15:42
2018-04-16
17:15
Forrás
Pannon RTV
Úgy tűnik, idén nem lesz magyar ajkú elsős Doroszlón. A faluban ugyanis idén senki nem jelentkezett, hogy beíratná gyerekét.

A településen két magyar diák kezdhette volna meg az iskolát, de szüleik inkább a zombori iskolát választották csemetéik számára.

Üres utcák fogadták stábunkat Doroszlón. A helyiek bíznak benne, hogy hamarosan visszatérnek azok, akik elhagyták szülőfalujukat.

Stock János: „Itt vannak olyanok, akik nem földel rendelkeznek. Azok vannak a legnehezebb helyzetben. Sokan elmentek, de hosszú távon el tudom képzelni, hogy lesznek, akik vissza is jönnek.”

Az elnéptelenedett település lakói egy újabb problémával szembesültek. Idén az általános iskolában nem lesz magyar ajkú elsős diák.

A doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolának négy tagozatába 34 magyar ajkú diák jár. Az idei évben azonban nem tudtak első osztályt nyitni a magyarul tanuló diákok számára, ugyanis ebben az évben egy szülő sem jelentkezett, hogy beíratná gyerekét első osztályba.

Az iskolában évek óta kombinált tagozatok működnek a kevés létszám miatt. Hegybeli Bence harmadikos diák az elsősökkel közösen tanul, de nem bánja.

Hegybeli Bence, tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Doroszló: „Elég jó, csak nekem sokszor többet kell várnom, mert az elsősök még nem értenek meg sok mindent, és akkor én többet várok, de az nekem egyáltalán nem gond.”

Az iskola tanítói szerint a kombinált tagozatnak sokszor előnyei is vannak.

Hegedűs Erika, tanító, Petőfi Sándor Általános Iskola, Doroszló: „Volt egy olyan eset is, hogy az elsős kisgyerek szünetben nekem elkezdte mondani, amit magyar órán a harmadikossal tanultunk. Nem is tudom pontosan, hogy mi is volt az, és meglepődtem, hogy ezt honnan tudod. Bence tanulta. Arra is odafigyelnek egy kicsit. Arra is odafigyelnek, amit a másik osztály tanul.”


Klemm Valéria iskolaigazgató elmondta, hogy az iskolának már évekkel ez előtt szembe kellett néznie a ténnyel, hogy egyre kevesebb gyerek iratkozik elsőbe. Bíznak benne, hogy egy év kihagyás után már indíthatnak majd új első osztályt.

Klemm Valéria, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Doroszló: „Őszintén megmondva sokkolt bennünket a hír, hogy ez most tényleg valóság, és nem csak egy történet, ami valahol a világ másik részén történik, de mi olyanok vagyunk, hogy nem azt nézzük, hogy mit veszítettünk, hanem ebből mit lehet kihozni. Vannak pedagógiai lehetőségek, amikkel meg tudjuk tartani a még meglévő kádert, illetve meg tudjuk tartani a meglévő tagozatokat is.”

A falu vezetősége évek óta arra törekszik, hogy fejlessze a települést, és hogy a fiatalokat az itthon maradásra ösztönözze.

Doroszló
általános iskola

Most

13:13

Bányászat a Holdon

Az Európai Űrügynökség (ESA) a jövőben a Holdon szeretne bányászatot folytatni, akár már 2025-től - olvasható a CNN-en.
11:08

Babosék már a döntőben

Babos Tímea és partnere, Kristina Mladenović győzött a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyének elődöntőjében.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.