Ugrás a tartalomra
TANJUG/TARA RADOVANOVIC/an

Nem lesznek szigorítások, de szigorú büntetések igen

2020-10-28
13:39
2020-10-28
17:10
Forrás
Pannon RTV
Ma regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet Szerbiában - már 15 óra előtt meghaladjuk az 1200-at - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić szerb államfő.

A számok aggasztók, de a helyzet továbbra is jobb, mint Európa más részein - hangsúlyozta Aleksandar Vučić miután találkozott covid-kórházak vezetőivel. A szerb elnök köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, és 10 ezer dináros egyszeri segélyt jelentett be a számukra, amit az év végéig meg is kapnak.

A 10 ezer dináros egyszeri segély mellett az egészségügyi dolgozók fizetése fokozatosan és folyamatosan emelkedni fog - jelentette be a szerb államfő. Aleksandar Vučić arról is tájékoztatott, hogy a szakorvosok igyekeznek minél gyorsabban és minél több fiatal orvost megtanítani a lélegeztetőgépek kezelésére, hogy olyan kórházakban is lehessenek lélegeztetőgépek, ahol eddig nem voltak. 955 lélegeztetőgépe van még az országnak raktáron, emellett pedig 114 mobil lélegeztető is. Ami a járványügyi intézkedéseket illeti, egyelőre nem kell szigorításokra számítani - mondta a szerb elnök.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Értesíteni szeretném a polgárokat, hogy komoly szankciókat vezetünk be. Ebben a pillanatban nincsenek új intézkedések, de szigorú büntetésekre számíthatnak azok, akik nem tartják tiszteletben a már bevezetett intézkedéseket. És ezt már az előttünk álló napokban meg fogják látni. Más választásunk nincs, a gazdaságunkat nem állíthatjuk le, nem állíthatjuk le az életet, de az, amit megbeszéltük, és ami szerintem valóban minimális mértékű, azt tiszteletben kell tartani.”

Belgrádban és Kragujevacon a legrosszabb a járványügyi helyzet Szerbiában - tette hozzá a szerb államfő. Aleksandar Vučić kiemelte, már most újabb 30 helyet biztosítanak a Dr. Dragiša Mišović kórházban, emellett a zimonyi, a pancsovai és zvezdarai kórházban is újabb kapacitások lesznek. Készen állunk arra, hogy új, ideiglenes kórházakat építsünk gyorsan, csak azt nem tudom, hogy hol találunk még orvosokat és ápolókat - fogalmazott Vučić.

A szerb államfő arról is beszélt, hogy eddig mintegy 410 ezer polgár vette fel az influenza elleni védőoltást, és további vakcinák érkeznek majd Magyarországról és Németországból is: „További 24 ezret biztosítottunk, és személyesen kértem az egészségügyi minisztert, és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is, így 50 ezer influenza elleni védőoltás érkezik majd Magyarországról néhány nap múlva, Németországból pedig december 10-ig még 200 ezer influenza elleni vakcina érkezik, és ma elkezdtünk azon dolgozni, hogy december elsejéig még 200 ezer vakcinát szerezzünk be.”

Ez azért kulcsfontosságú, hogy ne jelenjen meg egyidőben az influenza és a koronavírus a kórházakban - mondta Vučić. Ami a koronavírus elleni védőoltást illeti, ingyenes lesz mindenki számára - emelte ki: „Nekünk tényleg mindegy, hogy kitől vesszük meg a vakcinát, csak azért fogunk küzdeni, hogy beszerezzük, és hogy a mi egészségügyi szolgálataink megerősítsék, hogy jó vakcináról van szó. Mi meg fogjuk venni, függetlenül attól, hogy mennyibe kerül, és ingyenes lesz minden polgárunk számára.”

A sajtótájékoztatón Mijomir Pelemiš figyelmeztetett arra, hogy a vírus mindenkire nézve veszélyes, fiatalok is elhunyhatnak a kór szövődményeinek következtében. A járványügyi szakorvos hozzátette, nincs szükség új intézkedések bevezetésére, arra van szükség, hogy a jelenlegieket betartsuk. A belgrádi fertőző betegségek klinikájának igazgatóhelyettese Ivana Milošević pedig újra arra szólított fel mindenkit, hogy viseljék a maszkot, és ne tegyék ki magukat a kockázatnak.

Szerbia
koronavírus
szigorítás
büntetés

Most

22:06, Frissítve: 23:17

Ferencváros-Barcelona 0-3

Az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte a budapesti Puskás Arénában a Ferencvárost a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a G-csoportot.
21:51, Frissítve: 21:59

Felére csökken a bérleti díj Belgrádban

Decemberben és januárban a bérleti díj felét kell majd fizetniük azoknak a belgrádi vendéglátóipari egységeknek, amelyek a város tulajdonában lévő üzlethelyiségekben működtetik vállalkozásukat – jelentette ki a szerb főváros alpolgármestere.
20:44, Frissítve: 20:54

Online nyílt nap a Kosztolányiban

A bemutatkozást mindenki megtekintheti, aki csütörtökön, december 3-án csatlakozik a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Facebook-oldalán meghirdetett eseményhez.
18:41

WHO: Otthon is viseljünk maszkot!

Otthon is javasolt a védőmaszk viselése a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, amikor az emberek vendégeket fogadnak, és nem tartható a szükséges távolság - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.
17:16, Frissítve: 21:20

A beutazókat is érinti a várható osztrák szigorítás

December hetedikétől több járványügyi szabályozás is módosul Ausztriában. Egyes esetekben oldanak a korlátozásokon, míg más esetekben szigorítás várható, amennyiben a kormány dönt róla. A szigorítás egyebek között a beutazókat is érinti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.