Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Nem szűnik a migrációs nyomás a szerb-magyar határszakaszon

2022.10.16
10:44
2022.10.16
16:58
Forrás
Pannon RTV
A szabadkaiak szerint a városban és környékén sosem volt még annyi illegális bevándorló, mint most. Az utánpótlás pedig folyamatos, taxikkal és autóbuszokkal is érkeznek az újabb migránscsoportok Vajdaság északi részére.

Továbbra is túlzsúfolt a migránsoknak kialakított befogadóközpont Szabadkán. Az illegális bevándorlók nem hogy az épületekben, hanem még az udvaron sem férnek el. Sokan a tábor előtt a fűben pihennek, vagy a bozótosban sátraznak. A környező termőföldeket is összetapossák, sok szemetet hagyva maguk után. A befogadóközpont közvetlen közelében élő Gyenes Lajos életét is évek óta megkeserítik a nem kívánatos szomszédok. „Nehéz itt élni, nagyon nehéz, de nincs más. Muszáj velük élni, megszokni őket. Annyian vannak, állandóan jönnek mennek.”

Becslések szerint mintegy félezer migráns tartózkodik a szabadkai befogadóközpontban és annak környékén. Az utánpótlás folyamatosan érkezik dél felől, taxikkal és autóbuszokkal egyaránt.

„Afganisztánból jöttem, az elmúlt éjszaka érkeztem meg ide a szerb fővárosból. Nem tudom, hogy hány napig fogok itt tartózkodni, mire át tudom lépni a magyar határt, ezt még nem tudom.”

A makkhetesi erdőben sincs nyugalom, állítják a közelben élő szabadkaiak. Laszák Brigitta, Szabadka: „Itt lakunk az erdő közelében, napi szinten jönnek, kétszázasával, tehát vannak. Nekem is két gyerekem van, a kisebbiket féltem. Ideges vagyok, ha nem érkezik haza időben, tehát nem mindegy.”

Migránsokat azonban nem csak a befogadóközpont és az erdő közelében látni Szabadkán. Az illegális bevándorlók csoportjaival a város szinte minden pontján találkozni.

határ
szerb-magyar határ
migráns
befogadóközpont

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű