Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Nem változtattak a levegőminőség mérésének kritériumain

2021.01.10
13:37
Forrás
Szerbiai RTV
Kizárólag egy mobilalkalmazás fejlesztéseként módosították az indikációs mutatót – magyarázta Filip Radović.

A szerb Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója azokra a találgatásokra reagált, hogy az ügynökség megváltoztatta-e a mérési kritériumokat csak azért, hogy a levegő minőségét jobbnak tüntesse fel a ténylegesnél.

Radović a szerbiai köztévé reggeli műsorának vendégeként elmondta, a korábbi táblázatban a napi módosítások voltak láthatók, most viszont a levegő értékeinek óránkénti változásait mutatja. Hangsúlyozta, az alkalmazás tartalmazza az összes paramétert és kategóriát, továbbá kimutat minden egyes szennyező anyagot a levegőben.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján Szerbiában a levegő szennyezettsége miatt évente mintegy 3600 ember hal meg. Szabadka levegője egyébként jelenleg az egészségtelen kategóriába tartozik.

"Az általunk használt új indikációs mutató jelenleg Európában a legdominánsabb, a neve „Communal Quality Index” vagyis közös minőségi mutató. Szerbiában már használták az egészségügyi szervezetek, mint például a közegészségügyi intézetek. Mondhatja valaki, hogy enyhébbek a kritériumok, de egyáltalán nem azok. Az új indexszel kapcsolatban általában azt állítják, hogy a 2,5 mikrométeres részecskénél enyhítettek. De a PM-10 részecske sokkal dominánsabb, és ennél most sokkal szigorúbbak a kritériumok. Egyes összetevői, mint a kén, nagyon lényegesek az ipari városokban élő polgárok, például a boriak szempontjából. Ezeknél kétszeresen szigorítottak."

levegő
levegőminőség
szennyezés
füst

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.