Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Nem vámszabályozás, hanem növényegészségügyi korlátozás

2019-12-16
11:25
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Az európai uniós növényegészségügyi előírást az élő növények, gyümölcsök és zöldségfélék korlátozására, tiltására nem csak a szerb-magyar határszakaszon alkalmazzák a vámosok.

A horvátországi, romániai és a többi uniós tagállam határátkelőin is ez a gyakorlat- hangsúlyozta Varga Szilveszter nyugalmazott vámszakértő ma reggel a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában. Ez nem a vámszabályázás változása, hanem növényegészségügyi korlátozás. Nem vonatkozik a szárított, aszalt ás fagyasztott termékekre. Amennyiben úgy döntünk, hogy a szabad forgalomban tiltás alatt lévő gyümölcsöket, zöldségféléket be szeretnénk vinni az unió területére akkor azokra vonatkozóan bizonylatot a nagyobb határátkelőkön tudjuk kiváltani bizonyos díj ellenében. Magyarország felé ez a Horgosnál lehetséges - mondta el a szakértő.

„A szerbiai illetékes szerv által kiadott bizonylattal rendelkező egyén, utas beviheti Magyarországra és fel kell azt a NEBIH szakemberének mutatni. Az ezt elfogadja ugyanis az itteni szervek akkreditáltak ilyen okmányok kiadására.”

Nébih
vámszabályozás
növényegészségügy
határátkelő

Most

12:02, Frissítve: 12:29

Érkezik az influenzaszezon

Egyes szerbiai kórházakban már óvintézkedéseket vezettek be az influenza terjedésének megakadályozására. Észak-Bácskában viszont még csak elvétve fordulnak orvoshoz náthás tünetekkel a páciensek.
11:13, Frissítve: 11:22

Felmelegedés kezdődött térségünkben

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő napokban a legtöbb helyen 10 fokig, vagy akár fölé is emelkedik a hőmérő higanyszála napközben.
08:23, Frissítve: 08:29

Örök tél filmbemutató

Az Örök tél című magyar történelmi filmdrámát mutatták be péntek este Magyarkanizsán. A film Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája alapján készült.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.