Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Nem vámszabályozás, hanem növényegészségügyi korlátozás

2019-12-16
11:25
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Az európai uniós növényegészségügyi előírást az élő növények, gyümölcsök és zöldségfélék korlátozására, tiltására nem csak a szerb-magyar határszakaszon alkalmazzák a vámosok.

A horvátországi, romániai és a többi uniós tagállam határátkelőin is ez a gyakorlat- hangsúlyozta Varga Szilveszter nyugalmazott vámszakértő ma reggel a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában. Ez nem a vámszabályázás változása, hanem növényegészségügyi korlátozás. Nem vonatkozik a szárított, aszalt ás fagyasztott termékekre. Amennyiben úgy döntünk, hogy a szabad forgalomban tiltás alatt lévő gyümölcsöket, zöldségféléket be szeretnénk vinni az unió területére akkor azokra vonatkozóan bizonylatot a nagyobb határátkelőkön tudjuk kiváltani bizonyos díj ellenében. Magyarország felé ez a Horgosnál lehetséges - mondta el a szakértő.

„A szerbiai illetékes szerv által kiadott bizonylattal rendelkező egyén, utas beviheti Magyarországra és fel kell azt a NEBIH szakemberének mutatni. Az ezt elfogadja ugyanis az itteni szervek akkreditáltak ilyen okmányok kiadására.”

Nébih
vámszabályozás
növényegészségügy
határátkelő

Most

Népszerű