Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„Nem volt semmi bűne”

2021.11.01
16:16
2021.11.01
17:25
Forrás
Pannon RTV
Az ártatlanul kivégzett délvidéki magyar áldozatokra emlékeztek Martonoson. 1944. november 21-én Werner Mihály apátplébános mellett további 23 ártatlan magyart végeztek ki. Rájuk emlékeztek ma a településen.
Pannon RTV

A megemlékezésen jelen voltak a '44-es martonosi áldozatok hozzátartozói is, akik évről évre kijárnak a helyi temetőbe és elődeikre emlékeznek.

Holló Ferenc mindössze négyéves volt, mikor édesapját 1944. novemberében elhurcolták, majd kivégezték.

„Azt tudom, hogy nem volt semmi bűne. Ez csak egy - nem is tudom kifejezni -, állatias tett volt.”

Pannon RTV

A megemlékezésen beszédet mondott Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke, akinek nagyapja is az áldozatok között volt.

„ Itt ugyan nem nagy tömegben gyűjtötték össze az embereket, itt összesen 25 áldozatról beszélünk, a leventeoktatóról, akit előzőleg vertek agyon a saját udvarán, illetve a pincében összegyűjtött emberekről, akiket később Csúrgnál lőttek egy tömegsírba. A martonosi események nagyon tragikusak voltak, hiszen itt brutális, embertelen kínzásoknak vetették alá a foglyokat.”

Pannon RTV

Az emlékezés koszorúit elhelyezték az áldozatok hozzátartozói mellett a Vajdasági Magyar Szövetség, a Délvidék Kutató Központ, a martonosi helyi közösség, valamint az önkormányzat képviselői.

Martonos
megemlékezés
Forró Lajos

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.