Ugrás a tartalomra

A nemzeti közösségek tagjai íratkozzanak fel a külön választói névjegyzékbe!

2018-07-22
10:13
2018-07-22
21:40
Forrás
VajdaságMA
A nemzeti kisebbségek tagjai Szerbiában íratkozzanak fel a külön választói névjegyzékbe így jogot szerezve arra, hogy választhassanak és választva lehessenek a nemzeti tanácsi választásokon.

A szerbiai államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium arra szólította fel a nemzeti kisebbségek tagjait, akik teljesítik a választói jog megszerzésének általános feltételeit Szerbiában, hogy íratkozzanak fel a külön választói névjegyzékbe és így jogot szerezzenek arra, hogy választhassanak és választva lehessenek az ősszel esedékes kisebbségi nemzeti tanácsi választásokon.

A választásokat augusztus közepén írják ki, a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény alapján, amelynek nemrég elfogadott modósításai és kiegészítései pontosan meghatározzák az egész folyamatot, amelyet a folyamatban résztvevő felek mindegyike átláthatónak és demokratikusnak ítélt, áll a minisztérium szombaton kiadott közleményében, amely kiemeli, a nemzeti tanácsok azok a testületek, amelyek a leghatékonyabb módon tudják megvalósítani az Alkotmányban szavatolt kisebbségi jogokat az oktatás, kultúra, tájékoztatás, valamint a nyelv- és íráshasználat terén.

A választói jegyzékbe való felvételhez a polgár személyes kérelmére is szükség van, ami gyakorlatilag azt jelenti, a nemzeti kisebbségek valamelyikéhez tartozó szerbiai állampolgár automatikusan, vagyis „magától” nem kerül fel a névjegyzékbe és ilyen módon nem valósíthatja meg jogait teljes egészében, figyelmeztet a közlemény.

A jelentkezőknek egy külön űrlapot kell kitölteniük, s ezt benyújtani a községi illetve a városi önkormányzathoz.

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium arra is emlékeztet, hogy a külön választói névjegyzékbe azért is fontos feliratkozni, mert a választók számától függ az is, hogy az adott nemzeti tanácsot közvetlen úton vagy elektorokon keresztül választják meg.

nemzeti kisebbségek
választó
választások
nemzeti tanács
Szerbia

Most

20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.