Ugrás a tartalomra

A nemzeti közösségek tagjai íratkozzanak fel a külön választói névjegyzékbe!

2018-07-22
10:13
2018-07-22
21:40
Forrás
VajdaságMA
A nemzeti kisebbségek tagjai Szerbiában íratkozzanak fel a külön választói névjegyzékbe így jogot szerezve arra, hogy választhassanak és választva lehessenek a nemzeti tanácsi választásokon.

A szerbiai államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium arra szólította fel a nemzeti kisebbségek tagjait, akik teljesítik a választói jog megszerzésének általános feltételeit Szerbiában, hogy íratkozzanak fel a külön választói névjegyzékbe és így jogot szerezzenek arra, hogy választhassanak és választva lehessenek az ősszel esedékes kisebbségi nemzeti tanácsi választásokon.

A választásokat augusztus közepén írják ki, a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény alapján, amelynek nemrég elfogadott modósításai és kiegészítései pontosan meghatározzák az egész folyamatot, amelyet a folyamatban résztvevő felek mindegyike átláthatónak és demokratikusnak ítélt, áll a minisztérium szombaton kiadott közleményében, amely kiemeli, a nemzeti tanácsok azok a testületek, amelyek a leghatékonyabb módon tudják megvalósítani az Alkotmányban szavatolt kisebbségi jogokat az oktatás, kultúra, tájékoztatás, valamint a nyelv- és íráshasználat terén.

A választói jegyzékbe való felvételhez a polgár személyes kérelmére is szükség van, ami gyakorlatilag azt jelenti, a nemzeti kisebbségek valamelyikéhez tartozó szerbiai állampolgár automatikusan, vagyis „magától” nem kerül fel a névjegyzékbe és ilyen módon nem valósíthatja meg jogait teljes egészében, figyelmeztet a közlemény.

A jelentkezőknek egy külön űrlapot kell kitölteniük, s ezt benyújtani a községi illetve a városi önkormányzathoz.

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium arra is emlékeztet, hogy a külön választói névjegyzékbe azért is fontos feliratkozni, mert a választók számától függ az is, hogy az adott nemzeti tanácsot közvetlen úton vagy elektorokon keresztül választják meg.

nemzeti kisebbségek
választó
választások
nemzeti tanács
szerbia

Most

21:18, Frissítve: 22:31

Szent István-napi ünnepség Palicson

Palicson tartották meg szombat este a Szent István-napi központi ünnepséget a VMSZ szervezésében. A magyar haza jó úton halad ahhoz, hogy visszanyerje régi önbecsülését - mondta Magyar Levente.
19:27, Frissítve: 22:03

Megtelt hívekkel a szabadkai székesegyház

Szent István hazánkat hazánkká és a keresztény Európa részévé tette - emelte ki prédikációjában Márfi Gyula veszprémi érsek a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban tartott misén szombaton délután.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.