Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

A nemzeti összetartozás napja Vajdaságban

2019-06-04
14:49
2019-06-04
19:46
Forrás
Pannon RTV
Királyhalmon tartották meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett vajdasági központi megemlékezést. A Jézus Szentséges Szíve templomban szentmisét celebráltak.

A templom kertjében található a nemzet almafája, amit 2012-ben ültettek el. A magyar nép közös múltját, közös gyökereit és közös jövőjét jelképezi a fa. A megemlékezésen elhangzott, hogy ez a nap nemcsak gyásznap, hanem ünnepnap is, ugyanis a magyar nemzet erejét jelképezi, hogy egy ilyen tragikus helyzeten is felül tudott kerekedni. A központi rendezvény a helyi művelődési egyesület alkalmi műsorával zárult.

A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött, amelyen megemlékeztek a múlt eseményeiről.

A faluban a gyerekek is érzik ennek a dátumnak a súlyát - mondta Pécs Blanka a királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetője: „Érzik és tudják, hogy mi el vagyunk valahonnan szakítva, hogy mi magyarok vagyunk, és hiába élünk Szerbiában, vagy élnek Romániában, Kárpátalján. Azért valahol magyarok vagyunk, és ez nagyon is érződik.”

A magyarság együtt olyan erőt tud képviselni, nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a nagyvilágban is, amelyre minden nemzet büszke lehet - fogalmazott Hajnal Jenő, az Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Mindig fontos egy biztos pont, egy biztos hely. Királyhalom az, ahol a nemzeti összetartozásra emlékezünk, a nemzet almafája itt nő. Minden évben meglocsoljuk, terebélyesedik, és ahogyan az ember a saját kertjében a kis almafáit gondozza, úgy gondolom, hogy itt, mi pontosan ezt próbáljuk, azt, amit száz évvel ezelőtt szétszakítottak összerakni.”

Vicsek Annamária ünnepi beszédében kiemelte, hogy a határok nem szabhatnak gátat a közös nemzettudatnak. A Vajdasági Magyar Szövetség tanácselnöke hozzátette, a vajdasági magyarság a különféle támogatásokon keresztül is érezheti az anyaország segítségét: „Ezek mind azt jelzik a számunkra, hogy nagyon erősek azok a kötelékek, amelyek a vajdasági magyarságot az anyaországhoz kapcsolják, az anyaországhoz ölelik. Azt hiszem, hogy ezt nemcsak a vajdasági magyarok mondhatják el, hanem mind abban a hét országban, ami Magyarországon kívülre szorult.”

Június 4-e a gyászról, az emlékezésről, de az ünnepről is szól - nyilatkozta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője: „Úgy gondolom, hogy ezen a napon is hangsúlyosan, de minden nap a magyarságnak az erejét, szívósságát, kitartását kell ünnepelni. 99 év után is még őrizzük az identitásunkat, erős nemzetrészként meg tudtunk maradni, és az utóbbi években már a gazdasági megerősödésen is tudunk gondolkodni.”

Az eseményen többek között jelen voltak a helyi önkormányzati és tartományi képviselők, a szabadkai magyar főkonzulátus tagjai, továbbá a VMSZ és az MNT képviselői.

Nemzeti Összetartozás Napja
Királyhalom
nemzet almafája

Most

16:38, Frissítve: 16:44

Kezdődik a strandszezon Palicson

Szombaton kezdődik hivatalosan a fürdőszezon Palicson. A homokos strandon 20 nyugágy és új napernyők várják a pihenni vágyókat, továbbá négy tusoló működik majd.

Népszerű