Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

A nemzeti összetartozás napja Vajdaságban

2019-06-04
14:49
2019-06-04
19:46
Forrás
Pannon RTV
Királyhalmon tartották meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett vajdasági központi megemlékezést. A Jézus Szentséges Szíve templomban szentmisét celebráltak.

A templom kertjében található a nemzet almafája, amit 2012-ben ültettek el. A magyar nép közös múltját, közös gyökereit és közös jövőjét jelképezi a fa. A megemlékezésen elhangzott, hogy ez a nap nemcsak gyásznap, hanem ünnepnap is, ugyanis a magyar nemzet erejét jelképezi, hogy egy ilyen tragikus helyzeten is felül tudott kerekedni. A központi rendezvény a helyi művelődési egyesület alkalmi műsorával zárult.

A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött, amelyen megemlékeztek a múlt eseményeiről.

A faluban a gyerekek is érzik ennek a dátumnak a súlyát - mondta Pécs Blanka a királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetője: „Érzik és tudják, hogy mi el vagyunk valahonnan szakítva, hogy mi magyarok vagyunk, és hiába élünk Szerbiában, vagy élnek Romániában, Kárpátalján. Azért valahol magyarok vagyunk, és ez nagyon is érződik.”

A magyarság együtt olyan erőt tud képviselni, nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a nagyvilágban is, amelyre minden nemzet büszke lehet - fogalmazott Hajnal Jenő, az Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Mindig fontos egy biztos pont, egy biztos hely. Királyhalom az, ahol a nemzeti összetartozásra emlékezünk, a nemzet almafája itt nő. Minden évben meglocsoljuk, terebélyesedik, és ahogyan az ember a saját kertjében a kis almafáit gondozza, úgy gondolom, hogy itt, mi pontosan ezt próbáljuk, azt, amit száz évvel ezelőtt szétszakítottak összerakni.”

Vicsek Annamária ünnepi beszédében kiemelte, hogy a határok nem szabhatnak gátat a közös nemzettudatnak. A Vajdasági Magyar Szövetség tanácselnöke hozzátette, a vajdasági magyarság a különféle támogatásokon keresztül is érezheti az anyaország segítségét: „Ezek mind azt jelzik a számunkra, hogy nagyon erősek azok a kötelékek, amelyek a vajdasági magyarságot az anyaországhoz kapcsolják, az anyaországhoz ölelik. Azt hiszem, hogy ezt nemcsak a vajdasági magyarok mondhatják el, hanem mind abban a hét országban, ami Magyarországon kívülre szorult.”

Június 4-e a gyászról, az emlékezésről, de az ünnepről is szól - nyilatkozta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője: „Úgy gondolom, hogy ezen a napon is hangsúlyosan, de minden nap a magyarságnak az erejét, szívósságát, kitartását kell ünnepelni. 99 év után is még őrizzük az identitásunkat, erős nemzetrészként meg tudtunk maradni, és az utóbbi években már a gazdasági megerősödésen is tudunk gondolkodni.”

Az eseményen többek között jelen voltak a helyi önkormányzati és tartományi képviselők, a szabadkai magyar főkonzulátus tagjai, továbbá a VMSZ és az MNT képviselői.

Nemzeti Összetartozás Napja
Királyhalom
nemzet almafája

Most

08:50, Frissítve: 09:06

Gyilkosság és öngyilkosság Kruševacon

Lelőtte feleségét és annak testvérét szombaton délelőtt egy kruševaci kávézó teraszán az 57 éves M.J., majd elmenekült a helyszínről - áll a szerb belügyminisztérium közleményében.
08:44

Bojkott mellett döntött az ellenzék

A választások bojkottja mellett döntött szombati ülésén a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt és az Együtt Szerbiáért szervezet egyesülésével létrejött Egyesült Demokrata Párt.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.