Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A nemzeti ünnep az összetartás szimbóluma

2019-03-14
17:52
2019-03-14
19:26
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskerekhez két aradi vértanú neve is fűződik: a városban született Lázár Vilmos, Kiss Ernő honvédtábornok családi birtokai pedig a szomszédos Eleméren voltak, szobra a város főterén állt.

Az itteni magyarságnak még sincs 1848-as köztéri emlékhelye. Az utóbbi években Szemere Pál honvédőrnagynak a katolikus temető kápolnájára helyezett emléktáblájánál tartják a március 15-i megemlékezéseket. Szemere Pál Kiss Ernő parancsnoksága alatt 1848. szeptember másodikán részt vett a győztes perlaszi csatában. Halálos sebet kapott, majd Nagybecskereken elhunyt. A katolikus temető jelöletlen sírjában nyugszik.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Nagybecskerek: „Egy nemzet életében a nemzeti ünnepek az összetartásnak és az összetartozásnak a szimbólumai. Nincs ez másképpen itt Nagybecskereken sem, ahol szórványban él a magyarság. Egy kis közösségről van szó, de összetartó, és ezért ezeknek az emlékhelyeknek, ezeknek a megemlékezési lehetőségeknek igen nagy súlya van. És hozzájárul ahhoz, hogy ez a közösség megmaradjon, és hogy itt a továbbiakban is boldogulni tudjon, és megtartsa a gyökereit. Ehhez mindig jó alkalom egy ilyen nemzeti ünnep, vagy egy megemlékezés.”

1848-49-es forradalom és szabadságharc
Nagybecskerek
Petőfi Magyar Művelődési Egyesület
Jenovay Lajos

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:02

Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Bloomberg milliárdos indexe szerint Bill Gates megelőzte az Amazon vezérigazgatóját, Jeff Bezost. Nettó 110 milliárd dolláros vagyonával visszaszerezte a világ leggazdagabb emberének járó elismerést
21:19, Frissítve: 21:40

Bolívia a káosz szélén

Legkevesebb 8 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek Bolíviában a lemondatott Evo Morales elnök mellett tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.