Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A nemzeti ünnep az összetartás szimbóluma

2019-03-14
17:52
2019-03-14
19:26
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskerekhez két aradi vértanú neve is fűződik: a városban született Lázár Vilmos, Kiss Ernő honvédtábornok családi birtokai pedig a szomszédos Eleméren voltak, szobra a város főterén állt.

Az itteni magyarságnak még sincs 1848-as köztéri emlékhelye. Az utóbbi években Szemere Pál honvédőrnagynak a katolikus temető kápolnájára helyezett emléktáblájánál tartják a március 15-i megemlékezéseket. Szemere Pál Kiss Ernő parancsnoksága alatt 1848. szeptember másodikán részt vett a győztes perlaszi csatában. Halálos sebet kapott, majd Nagybecskereken elhunyt. A katolikus temető jelöletlen sírjában nyugszik.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Nagybecskerek: „Egy nemzet életében a nemzeti ünnepek az összetartásnak és az összetartozásnak a szimbólumai. Nincs ez másképpen itt Nagybecskereken sem, ahol szórványban él a magyarság. Egy kis közösségről van szó, de összetartó, és ezért ezeknek az emlékhelyeknek, ezeknek a megemlékezési lehetőségeknek igen nagy súlya van. És hozzájárul ahhoz, hogy ez a közösség megmaradjon, és hogy itt a továbbiakban is boldogulni tudjon, és megtartsa a gyökereit. Ehhez mindig jó alkalom egy ilyen nemzeti ünnep, vagy egy megemlékezés.”

1848-49-es forradalom és szabadságharc
Nagybecskerek
Petőfi Magyar Művelődési Egyesület
Jenovay Lajos

Most

20:20, Frissítve: 20:26

Magyarul csak a Semmi lesz Óbecsén

Elkezdődött a 62. Májusi Játékok, a gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja Óbecsén. A Fabula Rasa Színjátszó Grund Semmi című ifjúsági előadása kedden 18:15-kor lesz műsoron.
19:10, Frissítve: 20:29

A Tisza vízállása 374 centiméter Zentánál

Ez a szint teljesen átlagosnak mondható ebben az időszakban, áradástól nem kell tartani - mondják az illetékesek. A víz szintje 15-20 centimétert emelkedhet az elkövetkező napokban az esőzések miatt.
17:23

A méhek világnapja

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve.

Népszerű