Ugrás a tartalomra
csoportkép
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Nemzetközi oktatáspolitikai tanácskozás Újvidéken

2017-09-21
19:04
2017-10-04
12:40
Forrás
Pannon RTV
Kétnapos nemzetközi oktatáspolitikai tanácskozás kezdődött ma Újvidéken. A konferencián Kína és 16 közép-kelet-európai ország vesz részt.

Ez az ötödik ilyen jellegű találkozó a Kína által 2013-ban kezdeményezett együttműködési forma keretében. A nemzetközi konferencián 17 állam oktatási minisztériuma és mintegy 80 egyetem képviselteti magát.

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke reményét fejezte ki, hogy a tanácskozás tovább erősíti majd az együttműködést a résztvevő országok között. Szerinte a tanácskozás számos innovatív ötlet megszületésének a helyszíne lehet: „Hiszem, hogy a jelenlévő szakértők eredményes párbeszédet folytatnak majd az oktatási együttműködés terén. Szerbia miniszterelnökeként szeretném hangsúlyozni, hogy mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy minden ország jövője a fiatalokon és az ő oktatásukon múlik. Megfelelő oktatási rendszer nélkül egyetlen társadalom sem tud fennmaradni.”

Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter szintén abban bízik, hogy a párbeszéd előmozdítására irányuló közös munka eredményes lesz. „Fel kell ismernünk a hosszútávú perspektívát, és egyértelmű lépéseket kell tennünk a kölcsönös együttműködés és a közös munka alapjainak meghatározása érdekében. Ez az alap kizárólag a közös elveken, a kulcsfontosságú közös témák és a prioritások meghatározásán, illetve az ilyen párbeszédek folytatása során fejleszthető ki.”

A hatékonyabb információcsere érdekében koordinációs hálózatot kell létrehozni az érdekelt országok között – javasolta a megnyitón Du Zhanyuan, Kína oktatási miniszterhelyettese.

A résztvevőket Dušan Nikolić, a tanácskozásnak otthont adó Újvidéki Egyetem rektorátusának vezetője is üdvözölte. „Örülünk annak, hogy az Újvidéki Egyetemet és a várost egy harmonikus, toleráns és inspiráló közegként ismerték fel, ahol konstruktív párbeszédet és olyan eszmecserét lehet folytatni, amelyek a közös jövőnket alakíthatják.”

A nemzetközi oktatáspolitikai tanácskozás fő célja az együttműködés erősítése és a korszerűsítés.

Újvidék
oktatáspolitika
nemzetközi
konferencia
egyetem
rektorátus
Ana Brnabić
Mladen Šarčević

Most

21:29

Elhunyt Miroljub Trošić

A szerb színész 72 éves volt. A Selo gori, a baba se češlja című sorozatban játszott szerepével szerbiai nézők millióinak a szívébe lopta be magát. A sorozatban tíz évig szerepelt.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.