Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Nemzetközi történész konferencia az écskai kastélyban

2018-04-21
08:22
2018-04-21
17:40
Forrás
Pannon RTV
A tudományos konferencián az 1848-49-es forradalom Vajdaságot érintő eseményeit dolgozzák fel történészek a szerbek, a horvátok, a magyarok, illetve a többi vajdasági nemzeti közösség szemszögéből.

Az écskai kastélyban megszervezett konferencián mások mellett szerbiai, romániai és magyarországi történészek is tartanak előadásokat. Dušan Stupar, a konferencia főszervezője: „Azért gyűltünk itt össze, mert ez egy teljesen autentikus környezet, amely gyakorlatilag ugyanolyan, mint amilyen 1848-ban volt.”

Bánát ideális helyszínnek bizonyul a történelmi események felidézésére és megvitatására – mondták el a szervezők.  Čedomir Janjić, polgármester, Nagybecskerek: „170 évvel a történések után a legfontosabb ápolni az emlékezés kultúráját és mindenekelőtt az itt lévő népek jövőjének, együttműködésének és fejlődésének a kontextusában kell megközelíteni a múltbéli eseményeket. Azokra a népekre gondolok, akik itt élnek Vajdaságban, a szomszédságunkban, valamint az egész európai térségben.”

Fontos, hogy a 170 évvel ezelőtt történt eseményekről a szerbek, a horvátok, a románok és a magyarok is beszéljenek, mivel azok mindannyiunk történelmét meghatározták – mondta el a megnyitón Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte: „Ha abból indulunk ki, folyamatosan azt mondjuk és tényként fogadjuk el, hogy Vajdaság sokszínű, akkor a sokszínűségben nem csak a nyelvi sokszínűség, a konyhák közötti különbségek és sokszínűségek vannak benne, hanem egy-egy történelmi esemény megítélésének is a különbözősége. Ennek a különbözőségnek az elfogadása azt gondolom mindannyiunk számára nagyon fontos, és az elfogadáshoz azt gondolom a beszélgetés vezet, a különböző álláspontok elmondása, a különböző álláspontokkal való szembesülés és azoknak a közbeszéd részévé tétele.”

A konferencia résztvevői kiemelték, Vajdaság legnagyobb gazdagságának az itt élő nemzeti közösségek és a köztük lévő egyetértés számít .

1848/49

Most

21:18, Frissítve: 22:31

Szent István-napi ünnepség Palicson

Palicson tartották meg szombat este a Szent István-napi központi ünnepséget a VMSZ szervezésében. A magyar haza jó úton halad ahhoz, hogy visszanyerje régi önbecsülését - mondta Magyar Levente.
19:27, Frissítve: 22:03

Megtelt hívekkel a szabadkai székesegyház

Szent István hazánkat hazánkká és a keresztény Európa részévé tette - emelte ki prédikációjában Márfi Gyula veszprémi érsek a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban tartott misén szombaton délután.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.