Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Nemzetközi történész konferencia az écskai kastélyban

2018-04-21
08:22
2018-04-21
17:40
Forrás
Pannon RTV
A tudományos konferencián az 1848-49-es forradalom Vajdaságot érintő eseményeit dolgozzák fel történészek a szerbek, a horvátok, a magyarok, illetve a többi vajdasági nemzeti közösség szemszögéből.

Az écskai kastélyban megszervezett konferencián mások mellett szerbiai, romániai és magyarországi történészek is tartanak előadásokat. Dušan Stupar, a konferencia főszervezője: „Azért gyűltünk itt össze, mert ez egy teljesen autentikus környezet, amely gyakorlatilag ugyanolyan, mint amilyen 1848-ban volt.”

Bánát ideális helyszínnek bizonyul a történelmi események felidézésére és megvitatására – mondták el a szervezők.  Čedomir Janjić, polgármester, Nagybecskerek: „170 évvel a történések után a legfontosabb ápolni az emlékezés kultúráját és mindenekelőtt az itt lévő népek jövőjének, együttműködésének és fejlődésének a kontextusában kell megközelíteni a múltbéli eseményeket. Azokra a népekre gondolok, akik itt élnek Vajdaságban, a szomszédságunkban, valamint az egész európai térségben.”

Fontos, hogy a 170 évvel ezelőtt történt eseményekről a szerbek, a horvátok, a románok és a magyarok is beszéljenek, mivel azok mindannyiunk történelmét meghatározták – mondta el a megnyitón Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte: „Ha abból indulunk ki, folyamatosan azt mondjuk és tényként fogadjuk el, hogy Vajdaság sokszínű, akkor a sokszínűségben nem csak a nyelvi sokszínűség, a konyhák közötti különbségek és sokszínűségek vannak benne, hanem egy-egy történelmi esemény megítélésének is a különbözősége. Ennek a különbözőségnek az elfogadása azt gondolom mindannyiunk számára nagyon fontos, és az elfogadáshoz azt gondolom a beszélgetés vezet, a különböző álláspontok elmondása, a különböző álláspontokkal való szembesülés és azoknak a közbeszéd részévé tétele.”

A konferencia résztvevői kiemelték, Vajdaság legnagyobb gazdagságának az itt élő nemzeti közösségek és a köztük lévő egyetértés számít .

1848/49

Kapcsolódó tartalmak

Most

23:00, Frissítve: 23:07

Az Opel is manipulált a károsanyag-kibocsátással

Elrendelte 96 ezer Opel autó visszahívását pénteken a német közúti közlekedési hatóság a Volkswagen csoport dízelbotrányában leleplezett visszaéléshez hasonló károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt.
20:24, Frissítve: 20:53

Mintegy ezer ösztöndíjasa van az MNT-nek

A 2018/19-es tanévre 228 kezdő egyetemistával és főiskolással, valamint 59 demonstrátori ösztöndíjassal írtak alá szerződést az újvidéki Európa Kollégiumban megrendezett ünnepségen.
19:14, Frissítve: 19:21

Civil Piknik a hét végén

A kétnapos összejövetel célja különböző civil gyakorlatok bemutatása, megvitatása, egymás munkájának megismerése, új kapcsolatok kiépítése. Az idei rendezvény témája: A közösség segítő ereje.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.