Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/korábbi felvétel

Népesedéspolitikai intézkedésekkel a népességfogyás ellen

2018.11.18
12:21
2018.11.18
14:39
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában évente 35-38 ezer személlyel több hal meg, mint amennyi születik, így a legutóbbi két népszámlálás között 350-380 ezer lakossal csökkent a lélekszám az országban.

Emellett a fiatalok külföldre vándorlása miatt kedvezőtlenül alakul a szerbiai lakosság átlagéletkora is, amely Szerbiában közel 43 év. Ha továbbra is megmaradnak a jelenlegi demográfiai tendenciák, akkor 2061-re hárommillióval lesz kevesebb az ország lakossága, mint most. A gyermekvállalás ösztönzése érdekében a szerb állam egyre nagyobb mértékben támogatja a kismamákat illetve a többgyermekes családokat.

Idén július 1-jétől a gyermekvállalás ösztönzése érdekében havonta tíz évig minden harmadik gyermek után 12 ezer dináros, míg minden negyedik gyermek után 18 ezer dináros juttatást kapnak a családok. Ezenkívül az állam 500 millió dinár keretösszegű pályázati lehetőséget biztosít, amelyre a helyi önkormányzatok jelentkezhetnek a népesedéspolitikai intézkedések finanszírozására.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Úgy gondolom, hogy ez az eddigi legnagyobb és legkomolyabb támogatáscsomag, amelyet Szerbia tíz éven belül fel tudott kínálni az édesanyáknak, de ez is arról árulkodik, hogy milyen nagy a probléma, amellyel szembesülünk. Ez kezdetben 12 millió euróba kerül majd nekünk - és reméljük, hogy ennél még többe fog kerülni, hiszen minden 2018. január elseje után született gyermeket támogatunk. Szeretnénk, ha mindez gyermekvállalásra serkentené a családokat és az anyukákat, hiszen ez drasztikusan hozzájárulna a népesség növekedéséhez.”

Így jelentette be korábban az intézkedést a szerb államfő, amelyeket ma már alkalmaznak is.

Tartományi szinten is igyekeznek tenni a népességfogyás ellen. Vajdaságban 2019 januárjától a munkanélküli anyukák támogatásával bővítik a meglévő köztársasági támogatások körét. Jövő év januárjától ugyanis azok az édesanyák kapnak tizenkétezer dináros tartományi támogatást, akik nincsenek munkaviszonyban. A munkanélküli anyukák támogatása mellett a három- és négygyermekes családok lakás- és házbővítési támogatásra pályázhatnak, ezenkívül pedig a mesterséges megtermékenyítést is támogatja a tartomány.

A népesedéspolitikai intézkedéseket nemcsak köztársasági és tartományi szinten kell alkalmazni, hanem a helyi önkormányzatokat is bevonnák a folyamatokba - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Slavica Đukić Dejanović, szerb népesedéspolitikáért felelős tárca nélküli miniszter. Hozzátette, ugyanakkor az elvándorlás mértékét más eszközökkel kell csökkenteni.

Slavica Đukić Dejanović, népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter, Szerbia: „Mindezt nem viheti véghez egyetlen minisztérium, egyetlen stratégia vagy program. Ehhez gazdasági stabilitás és béke kell, amely előfeltétel nemcsak országunk, hanem az egész régió lakossága számára. Tehát egyre nagyobb befektetésekre, munkalehetőségre van szükség azoknak a képzett fiataloknak az itt tartására, akik jelenleg elhagyják az országot, és persze jobb fizetések is kellenek, tehát nemcsak a pályakezdők támogatására van szükség, hanem lakáskölcsönökre, a jobb életminőség biztosítására, a gyermekek elhelyezése és a róluk való gondoskodás biztosítására.”

Dejanović hozzátette, az elvándorlás nem tipikusan csak szerbiai probléma, a világ legtöbb országában jellemző, világméretű tendenciákról beszélhetünk. A köztársasági népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszterrel készült interjút teljes egészében kedden sugározzuk Szubjektív című műsorunkban 17 órától, valamint 19:30-tól.

népességcsökkenés
népesedéspolitika
Slavica Đukić Dejanović

Most

07:31

Gyerekek a kálvárián

Jézus szenvedéseire és kereszthalálára emlékeztek délután Szabadkán. A keresztúti ájtatosságon ezúttal gyerekek mentek végig a tizennégy stáción.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.