Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nepomuki Szent János szobra újra régi fényében ragyog

2022.11.20
19:30
Forrás
Pannon RTV
Felújításra került a felsőhegyi malom mellett 1901-ben felállított Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobor.

A helyi lakos, Kormos Eleonóra indítványozására a szobor a martonosi restaurátor Csikós Mária kezei között kapott új köntöst. A 121 éves szobor több mint 30 évvel ezelőtt került először felújításra, de az idő vasfoga megtette hatását, így szükségszerű volt a mostani restaurálás.

Nagy József, esperes-plébános: „Nepomuki Szent János a cseh Nepomuk községből származott. Pap volt, az érsek első helyettese és az akkori királynő gyóntatója. A király pedig nagyon akarta tudni, hogy a királynő hűséges-e, mindenáron meg akarta tudni, hogy mit gyónt, de János pap nem volt hajlandó ezt elárulni, így aztán beledobták a folyóba, vértanúhalált halt. Ezért az ő szobrai – nagyon sok van a környéken – vagy folyó mellett, híd mellett vagy malom mellett állnak.”

Felsőhegy
Nepomuki Szent János
szobor
Nagy József

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.
13:55, Frissítve: 16:03

Most az orvos jött a páciensekhez Bezdánban

Ultrahangvizsgálatok, teljes vérkép készítése, cukorbetegek ellenőrzése, EKG-vizsgálat - ezeket a vizsgálatokat végezték Bezdánban a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház szakorvosai egy új program keretében.

Népszerű