Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Népszerű a tűzvédelmi technikus szak Temerinben

2019-05-24
15:23
2019-05-24
21:12
Forrás
Pannon RTV
Ősztől újabb hatvan magyar diák számára lesz hely a temerini Lukijan Mušicki Szakközépiskolában a tűzvédelmi technikus, a fémmegmunkáló operátor, illetve az autómechanikus szakon.

A diákok körében az utóbbi években népszerű a tűzvédelmi technikus szak: nemcsak a helyi Kókai Imre általános iskolából, hanem számos környékbeli településről is utaznak a diákok a temerini szakközépiskolába. Már a legelején nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra. Oroszi Nikoletta, elsős diák, tűzvédelmi technikus: „Szervetlen és szerves kémia, tűzvédelmi felszerelések és készülékek, itt a tanárnő bemutatja, hogy ez a szak mivel is foglalkozik, volt egy hetes blokkunk, ahol elsősegélyt tanultunk, voltunk a tűzoltóságon.”

A diákoknak betekintettek a magáncégek tűzvédelmi gyakorlataiba is. Milomir Radić, igazgató, Lukijan Mušicki Szakközépsikola, Temerin: „Már hatodik éve nyílik meg a tűzvédelmi technikus szak, és a niši mellett mi vagyunk az egyetlen állami iskola, amelyben van ez a szak.”

Egyre keresettebb szakmáról van szó. Ilyen képzettséggel nem lesz nehéz munkát találni – mondják az iskola tanárai. Gyarmati Balázs, tanár, Lukijan Mušicki Szakközépsikola, Temerin: „Van rá kereslet. Az európai uniós előírások szerint minden vállalatnak majd kell munkavédelmi biztost és tűzvédelmi biztost alkalmazni, sokszor ez a két feladat egy munkásra fog hárulni, azonkívül a diákjaink önkéntes tűzoltónak is vizsgázhatnak a négyéves oktatás alatt, folytathatják a pályafutásukat profi tűzoltóként is, illetve különböző vállalatokban dolgozhatnak biztonsági előírások felmérésével, evakuációs útvonalak kidolgozásával.”

Egyre több vállalat foglalkozik veszélyes anyagok tárolásával, szállításával, és ezekben is nagy szükség lesz majd tűzvédelmi szakemberekre. Azok sem döntenek rosszul, akik a fémmegmunkáló vagy autómechanikus-szakra íratkoznak, hiszen ezekből a szakemberekből is hiány van.

Temerin
Lukijan Musicki Szakközépiskola
tűzvédelmi
fémmegmunkáló
autómechanikus

Most

19:14, Frissítve: 19:22

A kormány támogatja az egészségturizmust

Szerbia 2015 óta jelen van a legismertebb egészségügyi vásárokon, Londonban, Berlinben, Madridban, Moszkvában, és egyre több ember érkezik az országba valamilyen egészségügyi beavatkozás miatt.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.