Ugrás a tartalomra

Neumann Emlékkonferencia Szabadkán

2023.11.06
15:34
2023.11.06
16:49
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Tudomány Ünnepe kapcsán a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács Neumann Emlékkonferenciát tartott a tudós születésének 120. évfordulója alkalmából Szabadkán.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megszervezett egész napos programon a résztvevők Neumann János életéről és tudományos eredményeiről halhattak előadásokat.

Informatika, játékelmélet, gazdasági matematikai alkalmazások és mesterséges intelligencia egyebek mellett ezekről a témákról is szó esett a Neumann emlékkonferencián. Takács Márta, a tudományos konferenciabizottság társelnöke: „Az apropója annak, hogy ezt a témát választottuk az, hogy Neumann János 120 éve született és a XX. század legnagyobb tudósa volt, úgyhogy mindenképpen megérdemli, hogy megemlékezzünk róla, vele kapcsolatosan tudománytörténeti előadások lesznek, illetve olyan kutatásokat mutatnak be a kollégák, amelyek az ő eredményein alapulnak részben vagy akár teljes egészében.”

Neumann nevéhez fűződik az a számítógép-architektúra, amely szinte egymaga áll a huszadik század számítógépes forradalmának hátterében - hangzott el az eseményen. Dombi József előadásában Neumann könyvét emelte ki, ugyanis a tudós ebben a neurális rendszert hasonlította össze a számítógéppel. „Neumann János leghíresebb könyve A számítógép és az agy és erről azt kell tudni, hogy élete utolsó időszakában írta ezt a kis könyvecskét. Ma minden számítógép az úgy működik és az a neve, hogy Neumann elvű számítógép. Tehát ebben írta le ő igazából azt, hogy hogy kell működni a számítógépnek. Ha veszek egy PC-t, veszem a telefonomat, mindegyik Neumann elvű.”

Az Óbudai Egyetem, valamint a Magyar Fuzzy Társaság hosszú múltra visszatekintő kapcsolatot ápol a vajdasági felsőoktatással, amelyet a jövőben is fenn szeretne tartani, emelte ki Laufer Edit, a Magyar Fuzzy Társaság elnöke. „Nagy örömmel csatlakoztunk Márta kezdeményezéséhez, hogy ezt a konferenciát közösen szervezzük meg. Mi egyébként a Neumann János Számítógépes Társaság Szakosztályaként működünk így csatlakoztunk a Neumann 120 rendezvénysorozathoz, amit a Neumann Társaság a Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából szervezett annak érdekében, hogy a Neumanni örökséget minél szélesebb körrel tudjuk megismertetni.”

A rendezvény a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, az Óbudai Egyetem, valamint a Magyar Fuzzy Társaság közös támogatásával valósulhatott meg.

emlékkonferencia
MTTK
Neumann János
Dombi József
Laufer Edit

Most

07:19, Frissítve: 07:25

Ködös, borult, esős idő

Felhős, hideg, esős idő várható ma a délelőtti órákban, a csapadék viszont délutánra megszűnhet. Az alacsonyan fekvő tájakon havas esőre is számíthatunk, a hegyvidékeken pedig havazásra.
22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.