Ugrás a tartalomra
Véradás
Pannon RTV

Nincs elég vértartalék Szerbiában

2017-08-13
11:40
2017-10-04
12:20
Szerbia-szerte gondot okoz a kórházakban a vértartalékok hiánya.

A szabadkai Közkórházban azonban nem szembesültek eddig ezzel a problémával. Napi szinten mintegy 350 egység vérrel rendelkeznek – nyilatkozta a napokban a Szabadkai Magyar Rádiónak dr. Pintér Kabai Andrea, transzfuziológus. Hozzátette: Szabadka, Magyarkanizsa és Topolya község területén 16 ezer bejegyzett véradó van, ebből tízezer aktív, ők biztosítják a szükségleteket.

A szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályán hét közben minden reggel 7-től 10 óráig jelentkezhetnek az önkéntes véradók, a terepi csoportok pedig nyáron sem pihennek. A szakorvos megkeresésünkre elmondta, minden fajta vércsoporthoz tartozó vérkészítményből van elegendő, bár az utóbbi időben megnövekedett a nulla és az A vércsoportú betegek száma. Nyáron kevesebb a műtét, egyéb okokból azonban időnként megnő a pácienseknek átömlesztett vér mennyisége.

hiány
szerbia
vértartalék

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű

Új mentőautót kapott a Zentai Közkórház

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője vasárnap vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől.