Ugrás a tartalomra
Illusztráció/Pixabay

Nő az erőszak az iskolában, tenni kell ellene

2022.07.01
14:08
2022.07.01
15:56
Forrás
Pannon RTV
Koordinációs testület alakul Szabadkán a kortárs erőszak elleni küzdelem céljából az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központja kezdeményezésére.

Az önkormányzat tanácskozásra hívta össze az érintett szabadkai intézmények képviselőit, amelyen körvonalazták a program sikeres működéséhez szükséges intézkedéseket.

Pannon RTV

A szabadkai általános iskolákban hasonló gyakorisággal fordul elő kortárs erőszak, mint a többi szerbiai iskolában. A Matko Vuković Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az utóbbi években a verbális és az érzelmi erőszak a leggyakoribb. Az iskola igyekszik minden esetre reagálni, de a sértettek sokszor eltitkolják a bántalmazást.

Mirjana Stevanović, igazgató, Matko Vuković Á. I., Szabadka: „Nagy mértékben növekszik a digitális erőszak. A közösségi oldalak használatával, és azzal, hogy a gyerekek jelen vannak ezeken a hálókon, a digitális világban, ez is teret és lehetőséget ad az erőszakra, főleg olyan helyzetben, amikor a bántalmazók azt hiszik, hogy ott védelmet élveznek.”

Pannon RTV

Az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központja kezdeményezte, hogy Szabadkán is alakuljon koordinációs testület a kortárs erőszak elleni küzdelem céljából. Ilyen testület már működik Újvidéken, és a tervek szerint még három önkormányzatban kezdi meg hamarosan a működését, köztük Szabadkán is. A továbbiakban folyamatosan kibővítik majd a hálózatot Szerbia minden településére – hangsúlyozta Igor Jurić.

Igor Jurić, elnök, Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központja: „A gyerekek elleni erőszak kapcsán nagyon fontos, hogy sokkal többet foglalkozzunk az erőszaktevőkkel is. Itt egy életbe vágó problémát észleltünk, ezért éppen ezek a gyerekek, fiatalok felé szeretnénk fordulni, mert annak ellenére, hogy bántalmazók, nem szabad őket elhanyagolni. Kötelesek vagyunk sokkal jobban figyelni rájuk, mert egy bántalmazó nemcsak egy személyt zaklat, sokkal több gyermek ellen követ el erőszakot.”

Pannon RTV

Szabadka Önkormányzata az előzetes megbeszélések után zöld fényt adott a testület megalakításához. Meglátogatták az újvidéki koordinációs testületet, hogy lássák, az miként működik. A kerekasztal beszélgetésre meghívták az általános és középiskolák, a szociális és egészségügyi intézmények, a Szülők Városi Tanácsának képviselőit is.

Ilija Đukanović, szociális ügyekkel megbízott városi tanácstag, Szabadka: „A koordinációs testületen keresztül szeretnénk bizonyos intézkedéscsomagot meghozni. Megelőzési, oktatási tevékenységeket, fórumokat, műhelyfoglalkozásokat, továbbképzéseket szervezni, és együttműködni a médiával is az új tanévtől kezdve.”

Pannon RTV

Az illetékes elmondta, hogy egy-két hónapon belül, már az új tanév kezdetére várható a koordinációs testület megalakulása Szabadkán.

erőszak
Igor Jurić
Ilija Đukanović
erőszak

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.