Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Nő a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában

2022.01.28
11:50
2022.01.28
15:47
Forrás
Pannon RTV
A korábbi variánsoktól eltérően azonban az omikron miatt sokkal kevesebb fertőzött kerül kórházba.

Az elmúlt napokban sokan fordultak orvoshoz és ellenőrzésre a covid-rendelőkben, azonban nagymértékben csökkent a vakcinák iránti érdeklődés az országban. A Harambašić utcai covid-rendelőben naponta mintegy 500 beteget vizsgálnak. Közülük mintegy 60 százalék lesz pozitív koronavírusra.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Nem volt sor, csak néhányan várakoztak az oltásra délelőtt a szabadkai új városházán kialakított oltóponton. Tóth Mária már átesett a vírusfertőzésen, a vakcina mellett családja és a maga érdekében döntött: „Magamat és másokat is védek, ha véletlenül elkapnám. Április 10-től voltam kórházban 21-éig.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Lukács Ilona is áprilisban esett át a betegségen, tünetként akkor fejfájás és láz mutatkozott. Harmadik dózisnak a kínai Sinopharm vakcinát választotta: „A kínait vesszük fel a kislány miatt. Ő epilepsziás és agyvérzéssel született, cerebrális parézissel, azt mondta az orvos, hogy másik fajtát nem bír felvenni csak a kínait, ezért döntöttem úgy, hogy én is azt fogom felvenni, hogy megvédjem őt.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Ez most a járvány ötödik hulláma és most a legmagasabb a fertőzöttek száma is - hívta fel a figyelmet dr. Bohucki Nebojsa. A járványügyi szakorvos szerint az a szerencse, hogy az omikron variáns enyhébb klinikai képpel jár: „Tudtuk, hogy ez lesz a legmagasabb hullám. Az epidemiológusok azt mondták, hogy körülbelül 50 százalék lesz beteg, ha Európáról beszélünk. Valaki pedig azt mondta, hogy 60-70 százalék, a reális szám 90-95 százalék, mert csak FFP, vagyis N95 maszkkal lehet kikerülni ezt a fertőzést. Nekünk is ilyen van. Elég, ha valakinél a lappangásban van, akkor ő már képes fertőzni nem egy, hanem körülbelül húsz személyt.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A járványügyi szakember szerint, ha világszerte elterjed az omikron variáns, akkor kialakulhat majd a nyájimmunitás is, ami a pandémia végét jelentheti.

koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-fertőzött
koronavírus-helyzet
koronavírus-járvány
koronavírus-oltás
Szabadka
Covid
omikron
kórház
beteg
koronavírus elleni védőoltás
vakcina
vakcináció
Sinopharm

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.

Népszerű