Ugrás a tartalomra
Bogrács
Pannon RTV

Nosza hajrá süssünk, főzzünk! Hol? Noszán.

2017-08-13
12:52
2017-10-04
12:20
A Nosza hajrá süssünk, főzzünk elnevezésű rendezvényen 17 versenycsapat indult.

A Hajdújáráshoz tartozó, 500 lelket számláló településen marha-, birka-, köröm-, őz- és vaddisznópörköltet, csirkepaprikást és babot készítettek az iskola udvarában. Számos kísérőrendezvényt is szerveztek a több száz vendégnek.

Délután egy órától gyülekeztek a versenycsapatok, amelyek tetszés szerinti ételt készíthettek. Nagy Zsolt, Ludas:
„- Mit főznek?
– Marhapörköltet.
– Milyen recept alapján?
– Saját recept. Egyedi recept.
– Hogy érzik magukat?
– Nagyon jól.”

A vendéglátó noszaiakon kívül a környékbeli települések apraja-nagyja szorgoskodott és barátkozott a főzőhelyek körül. A közösségépítő rendezvényről a magyar mulatós muzsika sem hiányozhatott.

A rendezvényt mindig a noszai templom védőszentje, Szent Ágoston napjához, augusztus 28-hoz legközelebb eső hétvégén tartják, általában szeptember elején, idén azonban a környékbeli településeken szervezett sok más program miatt a szokásosnál előbbre hozták. Nemcsak főzésből állt a szombati program. Kovács Elvira, szervező, Nosza: „Beletettünk a programba gyermekjátékokat és kézműves foglalkozást. A gyermekjátékokat a fiatalok rendezték, a kézműves foglalkozást pedig az óvónénik vezetik le.”

A gyerkőcök élvezték a kézműves foglakozást. Tomáskovity Rózsa, óvónő, Hajdújárás: „Baglyot készítettünk, ami cukorkát visz a tarsolyában. Meg olyan nyuszikat, amik pörögni, repülni tudnak.”

Mindenki nagyon jól szórakozott, a környéket ellepték a finom illatok. A noszai főzőverseny idén is jó hangulatban telt el. A szakácsok örömmel forgatták bográcsaikat. A fergeteges hangulatot csak az időjárás rontotta el.

Feltámadt a szél, felhők tornyosultak, vihar közeledett. Az elkészült ételeket jóízűen fogyasztotta el főzősátra alatt egy-egy baráti társaság. Közben a zsűri szigorú elvárások alapján osztályozta az ételeket.

Gallai Zsolt, zsűritag, Királyhalom: „A színhatás, az állag és az összhatás alapján szoktunk, figyelembe vesszük a paprikának a minőségét, a színét meg magának a pörköltnek a kinézetét.”

Mindhárom díjazott csapat marhapörköltet főzött. Első lett a királyhalmi Szalma Dávid, második a hajdújárási Senna csapata, harmadik pedig a helybeli Csonka Edit főztje.

főzőverseny
nosza
noszai templom védőszentje
Szent Ágoston napja

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű

Új mentőautót kapott a Zentai Közkórház

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője vasárnap vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől.