Ugrás a tartalomra
Pixabay/Bru-nO

Nőtt a napraforgó ára, így az étolajé is, de mi állhat még a drágulás hátterében?

2021.10.14
15:38
2021.10.14
22:52
Forrás
Pannon RTV
Jelenleg egy liter étolaj ára 165 és 220 dinár között mozog Szerbiában.

Az árak emelkedése a napraforgó felvásárlási árának növekedésével magyarázható. Idén 220 ezer hektárnyi földterületet vetettek be napraforgóval, az időjárási viszontagságok, főként a szárazság miatt azonban mintegy 30 százalékkal kevesebb lett a termés, mint tavaly. Mindez pedig kihatott arra, hogy a boltokban is drágább legyen az étolaj. Vajon mi állhat még a drágulás hátterében?

Pixabay

A gabonafélék és a napraforgó tőzsdei árucikkek, ami azt jelenti, hogy közvetlenül ki vannak téve a kínálat és kereslet törvényének - magyarázta Zombori Imre. A közgazdász kiemelte, a napraforgóolaj esetében az elmúlt időszakban a kereslet drasztikusan megnőtt, a kínálat pedig nem tudja az igényekkel tartani a lépést.

„A gazdaság, így a mezőgazdaság, meg minden más újraindult, a fogyasztás hirtelen megnőtt, viszont a termelés nem tud ilyen gyorsan újraszerveződni. Ezt nevezném meg a fő okának. Azzal, hogy konkrétan nálunk megnőtt valamennyivel a felvásárlási ár, és akkor természetesen konkrétan Szerbiában ez is kihatott. De ez a cikk ki van téve a világpiaci ingadozásoknak is.”

Pixabay/Hans

Az olaj árának emelkedése azzal is összefüggésbe hozható, hogy mi történik a világpiaci tőzsdén - állítja a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium is. A napraforgóolaj kiskereskedelmi ára Szerbiában a legutóbbi áremelés után 165 és 220 dinár között van. Az ár csökkentésének egyik módja az lenne, ha behozatali napraforgóolajjal is rendelkeznénk, azonban ez az intézkedés sem biztos, hogy tartós eredményt hozna. Az egész régióban hasonló vagy drágább az étolaj - teszi hozzá a minisztérium.

Branislav Gulan mezőgazdasági szakértő: „Az emberek mindig drágállják, és mindig is drágállni fogják. Mindeközben a napraforgó ára tavaly 38 dinár volt, és most a friss tőzsdei jelentések szerint 65 és 45 dinár között van. Drágább lesz mindaddig, amíg az embereknek lesz pénzük megfizetni.”

Pixabay/Anrita1705

Korábban a mezőgazdasági miniszter is nyilatkozott a téma kapcsán. Azt mondta, 10 dinárral emelkedett az ár, egy család pedig maximum 4 liter olajat használ el egy hónapban. Ez pedig 40 dináros pluszkiadást jelent nekik.

étolaj
napraforgó
drágulás
tőzsde
Zombori Imre
Branislav Gulan

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.