Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

November 25-e tartományi jelentőségű nap Vajdaságban

2022.11.25
08:28
2022.11.25
20:14
Forrás
Pannon RTV
104 évvel ezelőtt ezen a napon tartották a nagy nemzetgyűlést Újvidéken a Sloboda szállodában, amikor döntés született Bácska, Bánát és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásáról.

A nagy nemzetgyűlésről emlékeztek meg Újvidéken a Sloboda szállodában. Milan Đurić Újvidék polgármestere, Jelena Marinković Radomirović az újvidéki VKT elnöke, a Bunyevác Nemzeti Tanács és az 1912 és 1920 között elhunyt katonák leszármazottjainak emlékét ápoló egyesület képviselői helyezték el az emlékezés virágait a jelenlegi banképületnél, az egykori nemzetgyűlés helyszínén felállított emlékműnél.

Pannon RTV/Juhász Géza

A vajdasági képviselőház november 25-ét 2018-ban jelölte meg Vajdaság jeles dátumaként. Egyébként a tartományi jelentőségű különböző dátumok egyike, augusztus 20-a is, a magyar államalapítás ünnepe, Szent István napja.

A nagy népgyűlés napjáról emlékeztek meg a bunyevácok csütörtök este Szabadkán. A Bunyevác Nemzeti Tanács díszülést tartott ennek alkalmából.

Pannon RTV/Gál Hermina

Suzana Kujundžić Ostojić, elnök, Bunyevác Nemzeti Tanács: „Gyakran szoktuk mondani, hogy erről a napról sokan azt sem tudták, hogy mi történt ekkor. Mondhatjuk, hogy nagyjából 16-17 éve ünnepeljük meg valóban ezt a napot, hol több, hol kevesebb sikerrel, néha több, néha kevesebb jelenlévővel. De próbáljuk ébren tartani a parazsat ennek kapcsán. Ez egy olyan valami, amikor össze tudunk gyűlni, mert ez egy olyan pillanat, amiben nélkülözhetetlenek és fontosak voltunk ahhoz, hogy az ország létrejöhessen.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Megkoszorúzták Péter király emlékművét Szabadkán a nagy nemzetgyűlés évfordulója alkalmából. Szabadkán is megemlékezést tartottak az évforduló kapcsán. Stevan Bakić Szabadka polgármestere az eseményen azt hangsúlyozta, hogy fontos megemlékezni a napról. Amíg a szerbek emlékeznek, addig lesz Szerbia - szögezte le a politikus.

Vajdaság
november 25.

Most

Népszerű

Holtrészeg sofőrt kaptak el Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Néphősök utcában állították meg a rendőrök szombaton azt a sofőrt, akiről hamarosan kiderült, szó szerint holtrészegen, 3,85 ezrelékes véralkoholszinttel vezette járművét.